Ciasto z jabłkami typu pie

Kategoria: Ciasta
dodano

Ciasto z jabłkami typu pie przepis

Apple pie to odpowiednik naszego jabłecznika, nie wykorzystuję jednak tłumaczenia tej nazwy, ponieważ ciasta typu 'pie' są dla mnie charakterystycznym typem ciast w których spód i wierzch stanowią cienkie ciasto, a środek jest pokaźnie wypełniony nadzieniem – zazwyczaj - owocowym.

Proporcje składników są podane w nieco dziwnych ilościach, ale jest to związane z tym, że przepis pochodzi z kanadyjskiej strony. Polecam masło i smalec wyjąć wcześniej z lodówki, by podczas przygotowywania ciasta były o temp. pokojowej, wówczas łatwo można odmierzyć pół szklanki tych składników i dalej postępować jak w przepisie.

Ciasto z jabłkami typu pie

Składniki:
CIASTO do 'apple pie' :
  • 2 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. masła (pokrojone w kostkę)
  • 1/2szkl. smalcu (pokrojone w kostkę)
  • ok.1/4 szkl. zimnej wody
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)

APPLE PIE:
  • 1 ciasto do 'apple pie' (jak w powyższym przepisie)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki grubego cukru

NADZIENIE:
  • ok. 1 1/2 kg jabłek (np. McIntosh)
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki miękkiego masła


Ciasto z jabłkami typu pie zdjęcie

Sposób przygotowania:
CIASTO:

W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać masło i smalec i miksować aż z dużych kawałków zrobią się małe okruszki.
W osobnym naczyniu wymieszać wodę ze śmietaną i dodawać małymi porcjami do wcześniej wymieszanego masła. Miksować na średnich obrotach aż masa zacznie odklejać się od ścianek misy. W razie potrzeby można dodać troszkę wody ( u mnie nie było to konieczne). Ciasto podzielić na dwie części (z tym, że jedna powinna być nieco większa od drugiej), owinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 30 min*

NADZIENIE:

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na plasterki grubości ok. 5cm.
Umieścić w dużej misce. W osobnym naczyniu zmieszać razem: cukier, mąkę kukurydzianą, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Wymieszane przyprawy dodać do jabłek, dokładnie przemieszać i odstawić.

PRZYGOTOWANIE CAŁOŚCI:

Na blacie lekko posypanym mąką rozwałkować większą część ciasta na grubość ok. 3mm i średnicy nieco większej niż forma do ciasta (ja użyłam szklanej formy o śr. 26cm). Przełożyć ciasto do formy tak, by brzegi formy były wylepione ciastem. Środek wypełnić nadzieniem i posmarować z wierzchu roztopionym masłem.

Roztrzepać żółtko z jedną łyżką wody i posmarować nim obręcz ciasta.

Rozwałkować pozostałą część ciasta, ułożyć na jabłkach. Skleić brzegi ciasta dopiero nałożonego z ciastem posmarowanym wcześniej jajkiem. Tak sklejony brzeg zawinąć pod spód. Wierzch ciasta posmarować pozostałym roztrzepanym żółtkiem. Przed włożeniem do piekarnika należy zrobić w górnej części ciasta otworki (można wykroić je małymi kształtkami do ciasteczek lub wyciąć nożem).

Piec w piekarniku w 230oC przez 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec przez 65min. Pod koniec pieczenia ciasto powinno być złotego koloru, a nadzienie lekko spulchnieć i bulgotać.
Odstawić do ostygnięcia, później przechowywać w lodówce.
Można podawać z bitą śmietaną i lodami.


Przepis pochodzi z: canadianliving.com

Notatki:
*Ciasto do 'apple pie' można przechowywać w lodówce do trzech dni lub zamrożone w szczelnym pojemniku do jednego miesiąca.






Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: