Ogórkowa

Kategoria: Zupy
dodano

Ogórkowa przepis

Składniki:
  • pęczek włoszczyzny
  • ok. 8 ziemniaków
  • przecier z ogórków kwaszonych (600g) lub ogórki kiszone
  • śmietana do zup
  • porcja z kurczaka
  • koperek
  • sól
  • pieprz


Ogórkowa zdjęcie

Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, umyć i pokroić w plasterki ( za wyjątkiem cebuli - tą przekroić na pół, podpiec i dodać do wywaru pod koniec gotowania).
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę.

Mięso umyć, zalać wodą i zagotować. Powstałą pianę zebrać łyżką. Po zagotowaniu wody dodać warzywa, przyprawić o smaku i gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać przecier z ogórków lub starte (na dużych oczkach tarki) ogórki. Doprawić śmietaną.
Podawać posypane posiekanym koperkiem.



Notatki:
Kwaśna, tradycyjna, choć każdy przepis jest inny. Mój bez większych wariacji. Oczywiście zupkę można przygotować na wywarze warzywnym bez mięsa.
Zdjęcie nie wyszło zbyt piękne, ale za to zupa swoim smakiem zrekompensowała mi tę fotkę :)



Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: