Ciasto jogurtowe z truskawkami

Kategoria: Ciasta
dodano

Ciasto jogurtowe z truskawkami przepis
Jest to pierwsze ciasto jogurtowe, które wyszło mi bezbłędnie. Nie było zakalca, nic się nie przypaliło, nie trzeba było trzymać dłużej w piekarniku, ani zawijać foli± w trakcie pieczenia. Sekretem było wyjęcie składników z lodówki odpowiednio wcze¶nie, przesianie m±ki i jej delikatne wmieszanie w masę. Zachęciło mnie to aby podj±ć kolejne próby z innymi przepisami na ciasta jogurtowe, a że sezon na ¶wieże owoce się rozpoczyna, to i okazji ku temu będzie wiele.


Ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki:
Wszystkie składniki powinny być o temp. pokojowej. Je¶li mamy który¶ z nich w lodówce, należy go wyj±ć co najmniej 2 godz. przed pieczeniem.

  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml oleju
  • sok wyci¶nięty z połowy cytryny
  • 500 g m±ki tortowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto: 
  • 500 g ¶wieżych truskawek (mog± być inne owoce)
  • cukier puder (do posypania gotowego ciasta)


Ciasto jogurtowe z truskawkami zdjęcie

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy kwadratow± formę 24x24 cm - smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekrawamy na pół.

Piekarnik nastawiamy na 180oC (pieczenie góra i dół).

Jajka miksujemy z cukrem na puszyst± masę. Dodajemy jogurt, olej i sok z cytryny, mieszamy. M±kę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy, a następnie delikatnie mieszamy drewnian± łyżk± (niezbyt długo - tylko do poł±czenia składników).

Masę przelewamy do przygotowanej formy, a na wierzch wykładamy truskawki.

Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 min, do suchego patyczka.

Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.



¬ródło przepisu: ilovebake.pl




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: