Ciasto z jagodami (puszyste, szybkie, łatwe)

Kategoria: Ciasta
dodano

Ciasto z jagodami (puszyste, szybkie, łatwe) przepis

 

Przepis, który na szybko znalazłam i równie szybko wykonałam. Godny polecenia, tym bardziej, że sezon na owoce jeszcze trwa (choć już co raz bliżej końca), a wykonanie ciasta nie nastręcza zbyt wielu trudno¶ci.

 


Ciasto z jagodami (puszyste, szybkie, łatwe)

Składniki:
  • 5 jajek
  • 185 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 270 g m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 litra ¶wieżych jagód
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Blachę o wymiarach ok. 23 x 33 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Jagody opłukujemy na sitku i odstawiamy do osuszenia.

 

Piekarnik ustawiamy na 175oC.

 

Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywn± pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy az do dokładnego rozpuszczenia cukrów (ok 5-8 min).

 

Do ubitych białek dodajemy kolejno po jednym żółtku, dokładnie ubijaj±c po dodaniu każdego z nich. Na koniec dodajemy olej i jeszcze chwilę miksujemy.

 

Do masy jajecznej dodajemy przesian± m±kę i proszek do pieczenia i mieszamy łyżk± (ja używam drewnianej), tylko do poł±czenia składników.

 

Masę przelewamy do przygotowanej uprzednio formy, posypujemy jagodami, które lekko przyduszamy ręk± (lekko wgniatamy je do ciasta).

 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 min.

 

Po upieczeniu odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.

Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem.

 

 

¬ródło przepisu: codojedzenia.pl (tytuł: Puszyste ciasto z jagodami).





Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.72
Liczba głosów: 9


Komentarze:
Maja napisał(a) dnia 04-05-2016 09:48
Ciasto puszyste i smaczne:)Polecam
Beatka napisał(a) dnia 27-02-2016 15:36
bardzo dobre ciasto ,uwielbiam ,mniam.

Dodaj komentarz

Twoje imię: