Pancakes - puszyste naleśniki (przepis II)

Kategoria: Coś na ząb
dodano

Pancakes - puszyste naleśniki (przepis II) przepis

Te naleśniki są zrobione nieco inaczej, niż z poprzedniego przepisu, choć smakują podobnie. W samym przepisie najlepsze jest to, że masę można usmażyć na patelni - własnie na naleśniki lub też upiec w gofrownicy na gofry! Genialne :)

Zwykle podaję je z owocami lub miodem. Czasem miód zastępuję syropem klonowym.  
Smacznego.
 
Pancakes - puszyste naleśniki (przepis II)

Składniki:
  • 280 g mąki pszennej (ok. 2 szkl.)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g cukru (ok. 2 łyżki)
  • 300 ml mleka
  • 120 ml gazowanej wody mineralnej
  • 2 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Pancakes - puszyste naleśniki (przepis II) zdjęcie

Sposób przygotowania:
Składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier) mieszamy w misie. Odstawiamy na bok.

W osobnym naczyniu mieszamy mleko, olej i ekstrakt z wanilii (najłatwiej wymieszać je rózgą kuchenną lub widelcem). Całość wlewamy  do składników suchych.

Dodajemy wodę mineralną i wszystko razem mieszamy tylko do połączenia składników. Nie mieszamy masy, aż będzie miała gładką i jednolitą konsystencję - małe "kluchy" są ok. Ważne by składniki się w miarę połączyły, a mąka nie pływała na wierzchu, tylko była wmieszana w masę. (Jeśli całość zbyt ambitnie będziemy mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek, wówczas naleśniki/gofry wyjdą nam gumowate).

Patelnię smarujemy niewielką ilośicą tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wylewamy masę tak, by nasze naleśniki nie miały zbyt dużych rozmiarów (ok. 3 łyżki masy na naleśnika powinno wystarczyć). Smażymy na małym ogniu, na złoty kolor z obu stron - zazwyczaj gdy zobaczymy bąbelki na powierzchni naszych naleśników, to znak, że można je obrócić na drugą stronę.

Wskazówki:

1) Istotne jest, by naleśniki smażyć na patelni z nieprzywierającym dnem (ceramicznej, czy teflonowej) i używać bardzo mało oleju lub w ogóle z niego zrezygnować podczas smażenia.

2) Autorka przepisu radzi, by podczas smażenia nagrzać piekarnik do 80 - 100oC. Usmażone naleśniki można wówczas trzymać w ciepłym piekarniku do czasu, aż usmażymy pozostałą porcję. Dzięki temu wszyscy mogą usiąść razem do stołu i cieszyć się ciepłym posiłkiem.



Źródło przepisu: www.maplespice.com (tytuł: "Back to Basics - Pancakes and Waffles") 




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:
Natalia napisał(a) dnia 09-01-2017 20:11
Dzień dobry :) Ile naleśników wychodzi z takich proporcji?

Dodaj komentarz

Twoje imię: