Cebularz

Kategoria: Pieczywo
dodano

Cebularz przepis

Cebularze są znane chyba wszystkim. Świetnie sprawdzają się na wycieczkę lub piknik. W zależności od upodobań można je przygotować w wersji klasycznej lub z dodatkami (żółty ser, pieczarki czy inne). Ja najbardziej lubię te tradycyjne, które nieodmiennie kojarzą mi się z latem na Zamojszczyźnie.
Smacznego!
 
Cebularz

Składniki:
Farsz:

  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka maku
  • 2 łyżki oleju

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie (ok. 8g) drożdży instant
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki letniego mleka 
  • 1 jajko (o temp. pokojowej)
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 20 g masła (roztapiamy i studzimy)


Cebularz zdjęcie

Sposób przygotowania:
Cebulę można przygotować na dwa sposoby. Niektórzy twierdzą, że pierwszy jest z oryginalnego przepisu na cebularze lubelskie, ja wypróbowałam oba i wykorzystuję je zamiennie w zalezności od tego ile mam czasu na przygotowanie cebularzy.

Sposób I (należy przygotować 1 dzień przed pieczeniem):

W niedużym garnku zagotowujemy ok. 1 l wody. Cebule kroimy w kostkę i wrzycamy do gotującej się wody. Gotujemy na małym ogniu ok 1- 2 min.

Następnie cebulę odcedzamy, przekładamy do wyparzonego słoika, dodajemy olej, mak i całość mieszamy. Słoik zakręcamy po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy cebula jest już zimna, słoik wstawiamy do lodówki. 

Następnego dnia godzinę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki słoik z cebulą, by się troszkę ogrzał. 

Sposób II:

Cebulę kroimy w kostkę, po czym podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Można dodać troszkę soli i pieorzu do smaku.

Odstawiamy do ostygnięcia. 


Ciasto:

Drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy kolejno pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulkę i odkładamy do miski wysmarowanej olejem lub oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 h w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Formę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 6 w miarę równych części, a każdą z nich wałkujemy na okrągły placek. Na środek każdego placka wykładamy nadzienie. 

Każdy z placków przekładamy na wcześniej przygotowana formę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-45 min.

Nagrzewamy piekarnik do 200oC. 

Brzeg każdej bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Buły pieczemy ok 20 - 30 min aż się zarumienią.  Odstawiamy do ostygnięcia.



Źródło przepisu: stokolorowkuchni.blox.pl 




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.46
Liczba głosów: 13


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: