Klopsiki w sosie pomidorowym

Kategoria: Coś na ząb
dodano

Klopsiki w sosie pomidorowym przepis

Klopsów chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Małe, mięsne kulki przygotowane podobnie jak kotlety mielone. Do tego sos pomidorowy. Mniam!
Jest to jeden z tych przepisów, które zdarza mi się gotować co jakiś czas, a którego jak dotąd nie miałam czasu umieścić na stronie. Wiem, że to jest także jeden z tych przepisów na które każdy ma swój sposób. Zatem śmiało możecie się w komentarzach podzielić Waszymi sposobami na ulepszenie klopsów. Enjoy :)
 
Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki:
Na klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 nieduża bułka
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz (do smaku)
  • 2 - 3 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego - do smażenia
  • ok. 3/4 szklanki bułki tartej - do obtoczenia klopsików

Na sos:

  • bulion warzywny (może być przygotowany z kostki rosołowej) 
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 - 1 1/2 szklanki zmiksowanych pomidorów bez skórki (można blenderem zmiksować świeże pomidory lub kupić zmiksowane już w puszce lub butelce)

Jeżeli chcemy bardziej zagęścić sos:
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej) 
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zimnej wody

Dodatkowo:

  • łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki 


Klopsiki w sosie pomidorowym zdjęcie

Sposób przygotowania:
Bułkę umieszczamy w niedużej misce i zalewamy wodą tak, by cała bułka była zanurzona. Moczymy ok. 20 min, aż całkowicie zmięknie następnie wyjmujemy z wody i dobrze odciskamy.

W większej misce umieszczamy mięso mielone, odciśniętą bułkę,  jako, drobno posiekaną cebulę,
sól, pieprz i 2 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli masa wydaje nam się zbyt miękka, wówczas dodajemy jeszcze trochę bułki tartej i ponownie mieszamy. 

Z mięsnej masy formujemy kulki (moje są troszkę mniejsze niż jajko). Gotowe kulki obtaczamy w bułce tartej, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się lekko zarumienią.

Między czasie gotujemy bulion - jeśli jest warzywny warto przygotować go nieco wcześniej, by gotował się ok. 30 min., jeśli jest z kostki można go przygotować bezpośrednio przed podsmażeniem klopsów.

Gdy klopsiki są podsmażone, przekładamy je do większego garnka i zalewamy bulionem (samym płynem, nie dodajemy ugotowanych w bulionie warzyw) tak, by wszystkie były przykryte.

Całość gotujemy ok. 10 min. po czym dodajemy koncentrat pomidorowy (koncentrat dajemy do kubka, dodajemy troszkę bulionu, mieszamy i przelewamy z powrotem do garnka z klopsami). Dodajemy także zmiksowane pomidory (jeśli ktoś nie lubi pestek, zmiksowane pomidory można przelać przez sitko). Wszystko gotujemy jeszcze przez 15 min.

Na koniec zagęszczamy sos mąką:
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej + 3 łyżeczki mąki pszennej + pół kubka zimnej wody, całość mieszamy i pomału wlewamy do sosu intensywnie mieszając rózgą kuchenną. 
Uwaga: jeżeli obawiamy się, że podczas zagęszczania mogą się nam porobić "kluchy", wówczas zanim przystąpimy do zagęszczenia sosu lepiej jest wcześniej przełożyć klopsy na talerz, następnie zagęścić sos i włożyć klopsy z powrotem. 

Przed podaniem sos i klopsy posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. 


Klopsiki w sosie pomidorowym kolejne zdjęcie




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.65
Liczba głosów: 10


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: