Włoskie buły wielkanocne

Kategoria: Wielkanoc
dodano


Te buły są jak marzenie. Delikatne, puszyste, łagodne w smaku i lekko maślane. Można je upiec z jajkiem, jak w oryginalnym przepisie, ale można też bez - znam takich, co zażyczyli sobie buły bez jajka :D

Choć zdjęcie tego nie oddaje, to wyglądają obłędnie i ledwo udało mi się powstrzymać wszystkie łasuchy, by móc zrobić bułom zdjęcie przed ich spałaszowaniem.

Posypka najczęściej jest kolorowa, jak do tortu, a jajka barwione na różne kolory. Ja postanowiłam użyć cukru perlistego, a jajka zabarwiłam w łupinkach cebuli (niestety miałam tylko jajka z białymi skorupkami, wiec efekt końcowy wyszedł nieco blady i w nieprzewidziane ciapy). Nikt się tym jednak specjalnie nie przeją i teraz po bułach zostały mi tylko okruszki i blacha do umycia :)

Włoskie buły wielkanocne

Składniki:
Przepis na 6 sztuk:

  • 1 opakowanie drożdży instant (ok. 7 - 8 g)
  • 1 1/4 szklanki letniego mleka (nie może być zbyt ciepłe)
  • szczypta soli
  • 176 g masła (o temp. pokojowej)
  • 2 jajka, roztrzepane (o temp. pokojowej)
  • 1/2 szkl. cukru (110 g)
  • ok. 3 1/2 szkl. mąki pszennej (ok. 505 g)

 

Dodatkowo:

 

  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania wierzchu bułek
  • cukier perlisty lub kolorowa posypka do posypania
  • 6 ugotowanych jajek (mogą być kolorowe pisanki - najlepiej wykorzystać naturalne barwniki, jak buraki czy kurkuma)


Włoskie buły wielkanocne zdjęcie

Sposób przygotowania:
W dużej misie mieszamy: drożdże, letnie mleko, sól, masło, jajka i cukier. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem z końcówką haka do ciasta drożdżowego aż do połączenia składników.

Następnie dodajemy pozostałą część mąki i zagniatamy (lub dalej mieszamy mikserem) do czasu aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk (lub do haka miksera i misy).

W razie potrzeby można dodać, a zazwyczaj nawet trzeba dodać więcej mąki. Nie przejmujcie się, jeżeli okaże się, że musicie jej dodać całkiem sporo, ważne, by uzyskać sprężyste i nieklejące się ciasto (oczywiście nie można też przesadzić, bo wyjdzie nam gniot :) ).

Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość (ok. 1h).

Po tym czasie dzielimy je na 12 równych części (u mnie każda ważyła ok. 95 g), a z każdej z nich robimy wałek o grubości ok. 2,5 cm i długości ok. 36 cm.

Dwa wałki splatamy ze sobą na kształt sznurka (jak pokazane na zdjęciu) i robimy koło, łącząc ze sobą dwa końce.

Tak uformowaną bułeczkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Gotowe buły ponownie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, znów na 1h.

Piekarnik nagrzewamy do 177 - 180oC. Bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem perlistym lub kolorową posypką, a na środku każdej buły umieszczamy przygotowane wcześniej kolorowe jajko.

Pieczemy ok. 20 - 25 min.

Jeżeli przed końcem pieczenia buły zaczną się za bardzo rumienić u góry, można je owinąć folią aluminiową i piec do końca pozostałego czasu.



Źródło przepisu: theitaliandishblog.com (tytuł: Italian Easter Bread)


Włoskie buły wielkanocne kolejne zdjęcie




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:
alina napisał(a) dnia 21-03-2016 13:48
Wyglądają cudnie,a z tym jajem ,rewelacja.Zrobię po świętach.

Dodaj komentarz

Twoje imię: