Brioszki z szafranem

Kategoria: Wielkanoc
dodano


Zgrabne, małe bułeczki, ¶licznie zabarwione szafranem na lekko żółty kolor. Aż kusi mnie by przepis powtórzyć i włożyć tak± jedn± do koszyczka. Póki co wszystkie zostały spałaszowane z u¶miechami na twarzach i mruczeniem z zadowolenia. Zgaduję, że smakowały ;)

Brioszki z szafranem

Składniki:
Przepis na 12 brioszek pieczonych w formie do muffinek (można także użyć małej keksówki):

  • 370 g m±ki tortowej
  • 50 g drobnego cukru (dodałam zwykły cukier kryształ)
  • 7 g drożdży instant (zazwyczaj jest to 1 saszetka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 100 ml letniego mleka (nie może być zbyt ciepłe)
  • szczypta mielonego szafranu
  • 170 g masła (o temp. pokojowej)

 

Dodatkowo:

 

  • 1 jajko do posmarowania wierzchu bułeczek

Sposób przygotowania:
M±kę przesiewamy do misy. Dodajemy cukier, drożdże, sól i jajka. W osobnym garnuszku mieszamy mleko z szafranem i dodajemy do m±ki.

Cało¶ć mieszamy drewnian± łyżk±, a następnie zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Jeżeli  ciasto zagniatamy ręcznie, robimy to ok. 10 min., a jeżeli używamy miksera z końcówk± haka do ciast drożdżowych, wówczas czas ten skracamy do 5 min.

Pod koniec zagniatania dodajemy masło (cały proces wyrabiania ciasta powinien trwać wspomniane 5 lub 10 min, w zależno¶ci od metody).

Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, można dodać troszkę więcej m±ki.

Na koniec ciasto przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na ok. 1h.

Po tym czasie formę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem i posypujemy lekko m±k±.

Ciasto dzielimy na 12 czę¶ci. Z każdej czę¶ci odrywamy mały kawałek. Z większego kawałka formujemy kulkę, któr± wkładamy do foremki. Na wierzchu naszej dużej kulki robimy mał± dziurkę. Mniejszy kawałek natomiast formujemy w mał± kulkę, któr± wkładamy do dziurki większej kulki.

Tak przygotowane babeczki odstawiamy pod przykryciem do wyro¶nięcia na ok. 30 min.

Nagrzewamy piekarnik do 180oC.

Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 min. (do suchego patyczka).

Jeżeli w trakcie pieczenia zauważymy, że wierzch bułeczek jest za bardzo zarumieniony, w miarę szybko wyjmujemy je z piekarnika, górę owijamy foli± aluminiow±, a następnie dopiekamy do końca pozostałego czasu.



¬ródło przepisu: kwestiasmaku.com (tytuł: Brioszki szafranowe)





Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: