Maślane, słodkie bułeczki

Kategoria: Pieczywo
dodano

Maślane, słodkie bułeczki przepis

Te bułeczki to jeden tych bardziej przydających się przepisów. Można je piec zaraz po przygotowaniu, można przygotować wcześniej i upiec następnego dnia, można też buły zamrozić i piec po kilku dniach. Jak wymaży nam się na śniadanie ciepła bułka i zapach ciasta drożdżowego w domu, a nie specjalnie rano mamy ochotę bawić się w piekarza, to ten przepis jest strzałem w dziesiątkę.
To co lubię w tych bułkach najbardziej, to fakt, że zarówno w smaku, jak i zapachu są bardzo maślane, a aromat drożdży nie jest dominujący ( co zdażyło mi się przy innych wypróbowanych przepisach). Zatem nic, tylko polecić :)

Maślane, słodkie bułeczki

Składniki:
Przepis na 12-16 bułek:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 113 g masła (o temp. pokojowej)
  • 1/4 szkl. cukru (można dodać nieco mniej)
  • 2 jajka (o temp. pokojowej)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki 
  • 4 łyżeczki drożdży instant

 

Do posmarowania:


  • 1 jajko
  • łyżka mleka


Maślane, słodkie bułeczki zdjęcie

Sposób przygotowania:
Gdy wyrabiamy ciasto ręcznie:

Do mąki dodajemy drożdże i mieszamy. Do tego dodajemy pozostałe skłądniki i zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji (ok. 10 min.), a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 45 min - 1h (do podwojenia objętości). Dalej postępujemy według wskazówek poniżej.

Gdy wyrabiamy ciasto mikserem:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, a następnie miksujemy hakiem do ciasta drożdżowego, aż do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji (ok. 5 min.). Następnie odstawiamy pod przykryciem na ok. 45 min - 1h (do podwojenia objętości). Dalej postępujemy według wskazówek poniżej.


Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 lub 16 części (ja podzieliłam na 12). Każdą z nich formujemy w kulkę i odstawiamy na blachę o wymiarach ok. 23x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami zostawiamy troszkę miejsca. Ponownie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 min.

Wskazówka:
jeżeli chcemy aby bułeczki były takich samych rozmiarów, można je zważyć.

Piekarnik nagrzewamy do 185oC.

Po wyrośnięciu bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym wraz z łyżką mleka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min.

Jeżeli podczas pieczenia zauważymy, że buły zaczynają być z wierzchu zbyt mocno wypieczone, pomimo, iż czas pieczenia nie dobiegł końca, wówczas można je wyjąć, szybciutko owinąć górę blachy folią aluminiową i dopiec do końca.

Przechowywanie ciasta w lodówce:

Po połączeniu wszystkich składników i zagnieceniu ich w jedolite ciasto, umieszczemy je w dobrze natłuszczonym, szczelnie zamkaniętym pojemniku i wkładamy do lodówki na co najmniej 8h. Tak przygotowane ciasto można przechowywać do 5-ciu dni.

Gdy będziemy chcieli upiec bułeczki, ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na wybraną ilość porcji, formujemy kulki i pozostawiamy na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) do wyrośnięcia na ok. 1h. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy według wskazówek z powyższego przepisu.

Mrożenie:

Gotowe, zagniecione ciasto, podzielone na wybraną ilość porcji i uformowane w bułki umieszczamy w szczelnie zamkniętym pojemniku i mrozimy. Gdy będziemy chcieli je upiec, wyjmujemy je z zamrażarki w dniu pieczenia, odstawiamy do całkowitego odmrożenia, a następnie do wyrośnięcia. Gdy podwoją swoją objętość, pieczemy wg powyższego przepisu.



Źródło przepisu: whatscookingamerica.net


Maślane, słodkie bułeczki kolejne zdjęcie




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: