P±czki Bamboloni

Kategoria: Desery
dodano

P±czki Bamboloni przepis

Najbardziej delikatne p±czki jakie robiłam i jakie jadłam. Wyszukałam je już rok temu na blogu Basi Ritz i jak do tej pory nie miałam czasu ich zrobić. Dzi¶ przy okazji tłustego czwartku postanowiłam się za nie zabrać i przyznam, że s± rewelacyjne. Absolutnie cudowne.
Smacznego!

P±czki Bamboloni

Składniki:
  • 550 g m±ki
  • 20 g ¶wieżych drożdży
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 100 g masła (roztopić i ostudzić)
  • tłuszcz do smażenia

 

  • nadzienie (można użyć nadzienia różanego, dżemu z truskawek zmiksowanego blenderem, kremu patissiere lub kremu z adwokatem.)

Sposób przygotowania:
M±kę przesiewamy do miski, robimy dołek do którego rozkruszamy drożdże. Dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru i 3 łyżki mleka. Delikatnie mieszamy te składniki i odstawiamy na 10 -15 min w ciepłe miejsce.

Jajka roztrzepujemy w osobnej misce wraz z pozostał± czę¶ci± cukru i dodajemy do mieszanki z drożdżami. Następnie dodajemy mleko, ekstrakt z wanilii i cało¶ć dokładnie wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. W razie potrzeby można dodać odrobinę m±ki.

Formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 h.

Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na grubo¶ć ok. 1,5 cm i wykrawamy koła szklank± o ¶rednicy ok. 6-8 cm. Z każdego koła formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i odstawiamy na blachę oprószon± m±k±. Uformowane p±czki przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy na 40 min. do wyro¶nięcia.

P±czki smażymy na tłuszczu (używam oleju rzepakowego) o temp. 180oC.

Po ostygnięciu nadziewamy i oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy.


Przepis pochodzi z: kulinarnamekka.com




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 3


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: