Mini p±czki serowe

Kategoria: Desery
dodano

Mini p±czki serowe przepis

Jeszcze przed Nowym Rokiem wrzucam na szybko przepis. P±czusie jak sama nazwa wskazuje s± małe, oprócz tego delikatne i trudno się od nich oderwać. Bez nadzienia, ale jak się kto¶ uprze, to można i nadziać (po usmażeniu).

Przy okazji życzę wszystkim dużo zdrowia, wspaniałej zabawy, rozs±dku przy odpalaniu petard i SZCZʦLIWEGO NOWEGO ROKU!

Mini p±czki serowe

Składniki:
  • 1/2 kg twarogu*
  • 6 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 5 łyżek gęstej ¶mietany
  • 4 jajka
  • 290g m±ki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia


Mini p±czki serowe zdjęcie

Sposób przygotowania:
Twaróg mielimy dwukrotnie i przekładamy do dużego naczynia. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto.

Formujemy kulki o podobnej wielko¶ci i smażymy na rozgrzanym do 180oC tłuszczu na złoty kolor (p±czki zwykle jak zarumieni± się z jednej strony, to obracaj± się na drug±, ale warto dopilnować i w razie potrzeby obrócić je samemu).

Odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.

Gdy p±czki będ± już zimne obtaczamy je w cukrze pudrze, lekko otrzepujemy i ... można się zajadać.


¬ródło przepisu: slodkiefantazje.pl (tytuł: p±czuszki serowe)

Notatki:
* Można użyć gotowego, mielonego twarogu. W takim wypadku masa będzie dużo rzadsza i aby można było formować kulki, trzeba będzie dodać więcej m±ki (całkiem sporo). Warto jednak starać się dodać jej jak najmniej, bo im więcej m±ki, tym twardsze będ± nasze p±czki.



Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:
ksenia napisał(a) dnia 05-02-2016 11:29
witam, po przeczytaniu przepisu zauważam ze jest za dużo cukru .....paczusie sie pala
dtime_Ania napisał(a) dnia 05-01-2016 12:04
Hmm, jestem trochę zdziwiona i zasmucona, że nie wyszło. Przyznam, że z przepisem nigdy nie miałam problemu i nawet się za bardzo do niego nie przykładałam, a i tak wychodził. Choć rozumiem, że dla kogo¶ to może być ten nietrafiony przepis, ja też kilka takich mam. Pozostaje mieć nadzieję, że to jednostkowy przypadek. Pozdrawiam.
kasia0033 napisał(a) dnia 02-01-2016 19:01
Niestety, NIE polecam absolutnie tego przepisu. Jest do niczego. Nie sposób wyrobić tego ciasta, nawet pomimo dołożenia drugiej takiej samej porcji m±ki. Ciasto w ogóle nie odkleja się od r±k. Nie sposób też usmażyć p±czków, gdyż nawet na bardzo wolnym ogniu, spiekaj± się bardzo mocno, ale s± zupełnie niedopieczone w ¶rodku. Nieporozumienie...

Dodaj komentarz

Twoje imię: