Kanapka jagodowa

Kategoria: Ciasta
dodano

Kanapka jagodowa przepis

W orginale był to przepis na roladę jogodową i taką też można z niego wykonać. Ponieważ jednak znam możliwości mojego piekarnika - z góry należy założyć, że wszystko co się ma nie udać, to się nie uda - zaadoptowałam go na wersję kanapkową. Wersja przepisu idealna dla tych co mają mniej szczęścia w pieczeniu lub piekarnik przeznaczony do wszystkiego, tylko nie do pieczenia ciast - jak mój ;)

Kanapka jagodowa

Składniki:
BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

NADZIENIE:
  • 200g śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody (lub 2 śmietanfix'y)
  • 1 szkl. jagód (świeżych lub mrożonych-uprzednio należy je rozmrozić i odsączyć)
  • 1 łyżka cukru kryształu

Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Białka ubić osobno na sztywną pianę.
W osobnej misce wymieszać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiać przez sito.
Do masy z żółtek dodać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Następnie delikatnie mieszając dodawać na przemian pianę z białek i przesianą mąkę.
Gotową masę wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem i nadać jej kształt prostokąta.*
Piec w temp. 190oC przez ok.10-15min

Upieczony biszkopt przełożyć na czystą ściereczkę, zwinąć w rulon i pozostawić do ostygnięcia.**

2/3 szkl. jagód rozgnieść z cukrem kryształem. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę. Na koniec dodać jagody rozgniecione z cukrem i pozostałą 1/3 szkl. całych jagód delikatnie mieszając łyżką.

Ostudzone ciasto rozwinąć, posmarować jagodową masą, ponownie zwinąć i wstawić do lodówki.
Podawać dobrze schłodzone.


Przepis pochodzi z: slodkieimpresje.blox.pl

Notatki:
*Do pieczenia najlepiej wykorzystać blachę piekarnikową (tą dużą), bo w przeciwnym razie ciasto urośnie wysokie, a tu najbardziej sprawdza sie niskie i duże

**Jeżeli zamiast kanapki robimy roladę pieczony biszkopt należy przełożyć na czystą ściereczkę, zwinąć w rulon i pozostawić do ostygnięcia.

***Do rolady: ostudzone ciasto rozwinąć, posmarować jagodową masą, ponownie zwinąć i wstawić do lodówki.





Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: