Piernik mojej babci

Kategoria: Ciasta
dodano

Piernik mojej babci przepis

Piernik to jedno z najbardziej aromatycznych ciast. Zawsze gdy go piekę w domu unosi się cudowny zapach przypraw korzennych. Może być oblany czekolad±, lub w wersji podstawowej, z orzechami, migdałami, lub innymi bakaliami. Zacne ciasto i jakże pyszne.

Piernik mojej babci

Składniki:
Przepis na dwie formy keksówki:

  • 4 jajka (o temp. pokojowej)
  • 220g cukru
  • 100 g margaryny (o temp. pokojowej)
  • 350g miodu naturalnego (może być sztuczny)
  • 250 ml mleka (o temp. pokojowej)
  • 580g m±ki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej

 

Dodatkowo, je¶li kto¶ lubi (w ilo¶ci wg upodobania):

  • posiekane migdały bez skórki
  • posiekane orzechy włoskie

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.

Przygotowujemy dwie blachy o wymiarach 13x23 (lub 10x30 lub zwykłe keksówki). Natłuszczamy i obsypujemy cienk± warstw± m±ki.

M±kę, sodę i przyprawę korzenn± mieszamy razem i przesypujemy przez sitko do miski. Odstawiamy.

Margarynę i cukier ubijamy na puszyst± masę. Dodajemy po jednym jajku, a po dodaniu każdego masę dobrze miksujemy. Następnie cały czas miksuj±c dodajemy pomału miód i mleko. Na koniec dosypujemy zmieszane uprzednio m±kę, sodę i przyprawę. Gdy masa jest dobrze wymieszana można teraz dodać migdały i orzechy i krótko zmiksować cało¶ć na najniższych obrotach miksera.

Masę przelewamy do dwóch form. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. do suchego patyczka (jeżeli po upływie godziny z zewn±trz piernik wydaje się być ładnie wypieczony, ale w ¶rodku nadal jest surowy, wówczas wyjmujemy jedn± formę z piekarnika, szybko owijamy w folię aluminiow± i wkładamy z powrotem do piekarnika. Podobnie postępujemy z drug± blach± ciasta, a następnie dopiekamy je jeszcze przez ok. 30 min.).

Po upieczeniu pozostawiamy na 10 min. do ostygnięcia, po czym ostrożnie wyjmujemy ciasto z blach i przekładamy na kratkę do studzenia.

Gdy piernik ostygnie całkowicie można go polać czekolad± rozpuszczon± w k±pieli wodnej.




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 3


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: