Piernikowe ludziki z melasą

Kategoria: Boże Narodzenie
dodano


Gingerbread man, czy też piernikowe ludziki to już u mnie w domu tradycja. Zawsze przed świętami mamy wiele radości z czasu wspólnie spędzonego na robieniu tych niedużych pyszności.

Tym razem przepis jest nieco inny, bo z melasą. Smak dzięki temu także, i choć ja osobiście wolę tradycyjne ludziki o smaku korzennym, to te bardzo przypadły do gustu małym ludzikom (czyt. dzieciom) :)

Piernikowe ludziki z melasą

Składniki:
  • 435g mąki (plus trochę do posypania blatu)
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 85 g masła (o temp. pokojowej)
  • 105 g brązowego cukru
  • 1 jajko (o temp. pokojowej)
  • 3/4 szkl. melasy

 

 

Dodatkowo:



Piernikowe ludziki z melasą zdjęcie

Sposób przygotowania:
W dużym naczyniu mieszamy ze sobą: sól, mąkę, imbir, goździki, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sodę.

W osobnym naczyniu miksujemy cukier i masło na puszystą masę. Dodajemy jajko i melasę, mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.

Formujemy wałek, przekrajamy na pół. Z każdej połówki formujemy kulkę, którą spłaszczamy tak, by otrzymać dysk. Każdy z dysków owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2h.

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180oC.

Wyjmujemy jeden z dysków, wałkujemy na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 4-6 mm i wykrawamy kształty ludzików.

Każdy z wykrojonych kształtów umieszczamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia (układając ludziki na blasze pamiętajmy o zachowaniu niewielkiego odstępu między nimi).

Pieczemy 11-12 min. po czym zostawiamy na kilka minut do ostygnięcia, a następnie przenosimy na kratkę do studzenia.

W ten sam sposób postępujemy z drugim dyskiem ciasta.

Upieczone i ostudzone ludziki można dowolnie udekorować lukrem królewskim -> przepis na lukier.



Źródło przepisu: urbangirlaquad.com




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: