Tort migda這wo-kokosowy

Kategoria: Torty
dodano

Tort migda這wo-kokosowy przepis

Przyznam, 瞠 ca這嗆 by豉 troch czasoch這nna, ale warta przygotowania. Przepis znalaz豉m u evenki i od razu przypad mi do gustu. Jedyny problem jaki mia豉m, to masa, która nie chcia豉 zg瘰tnie. Na szcz窷cie okaza這 si, 瞠 nie taki diabe straszny, bo po doko鎍zeniu ca這軼i rozsmarowywa豉 si bardzo dobrze na cie軼ie, a po dodaniu mas豉 i przechowaniu w lodówce stwardnia豉 bez problemu.

Ciasto jest delikatnie migda這we, kokos natomiast a tak bardzo nie jest wyczuwalny, co przyznam bardzo mi odpowiada. Ca這嗆 uzupe軟i豉m pra穎nymi p豉tkami migdaów na wierzchu, które przyjemnie chrupi podczas zajadania.
Smacznego!

Tort migda這wo-kokosowy

Sk豉dniki:
NA CIASTO:

  • 70 g wiórków kokosowych
  • 300 g margaryny (o temp. pokojowej)
  • 300 g cukru
  • 7 jajek
  • 150 g m彗i tortowej
  • 150 g mielonych migdaów
  • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia

 

MASA:

 

  • 250 ml 鄉ietanki 30%
  • pó laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • 4 ó速ka
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g mas豉 (o temp. pokojowej)

 

DODATKOWO:

 

  • pó s這ika konfitury lub d瞠mu z czarnej porzeczki (najlepiej jest go wcze郾iej zmiksowa blenderem aby pestki porzeczek nie by造 wyczuwalne)
  • ok. 50 g p豉tków migda這wych
  • kilka ca造ch migdaów


Tort migda這wo-kokosowy zdj璚ie

Spos鏏 przygotowania:
PRZYGOTOWANIE:

Tortownic o 鈔ednicy ok. 22 cm nat逝szczamy, a dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do temp. ok. 220oC.

Wiórki kokosowe pra篡my na suchej patelni  na jasno br您owy kolor. (Uwaga: trzeba cz瘰to miesza, by si nie przypali造). Odstawiamy.

Z p豉tkami migda這wymi post瘼ujemy podobnie (czyli tak瞠 pra篡my na patelni i odstawiamy).

CIASTO:

Margaryn miksujemy z cukrem na puszyst mas. Nast瘼nie wbijamy kolejno jajka, a po wbiciu ka盥ego z nich dok豉dnie ubijamy mas.

W osobnym naczyniu umieszczamy: m彗, proszek do pieczenia, zmielone migda造 i upra穎ne wiórki kokosowe. Wszystkie sk豉dniki mieszamy, po czym ma造mi porcjami dodajemy do masy i dok豉dnie miksujemy.

1/6 przygotowanej masy* przelewamy do przygotowanej wcze郾iej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 10 min na z這tobr您owy kolor (mo積a zrobi test suchego patyczka). Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko ostudzamy, przek豉damy na kratk do dalszego ostygni璚ia.

W ten sposób nale篡 upiec kolejnych 5 blatów ciasta (w sumie powinno by ich sze嗆 - licz帷 z pierwszym upieczonym).

MASA:

妃ietank zagotowujemy z wanili (je郵i u篡wamy laski wanilii, wówczas przecinamy j na pó, wyd逝bujemy ziarenka i dodajemy do 鄉ietanki, podobnie jak reszt laski. Po zagotowaniu lask wanilii nale篡 wyj望 z garnuszka).

W metalowym naczyniu miksujemy ó速ka z cukrem pudrem na g瘰t, jednolit mas. Nast瘼nie garnuszek z ó速kami umieszczamy w nieco wi瘯szym garnku z ma陰 ilo軼i gotuj帷ej si wody i dalej miksujemy - teraz ju na parze**.

Do masy ó速kowej dodajemy gor帷 鄉ietank i ubijamy, a masa troszk zg瘰tnieje (masa nie g瘰tnieje tak bardzo jak budy, lecz jest jeszcze troch lej帷a). Ostawiamy do ostygni璚ia.

Mas這 ubijamy na puszyst mas, nast瘼nie dalej ubijaj帷 dodajemy ma造mi porcjami ostudzona mas ó速kow. Miksujemy na wysokich obrotach a do uzyskania jednolitego kremu.

PRZYGOTOWANIE TORTU:

Pierwszy blat ciasta wyk豉damy na paterze, a wierzch smarujemy 1/6 kremu. Spód drugiego blatu smarujemy 1/5 d瞠mu porzeczkowego i uk豉damy na pierwszym blacie k豉d帷 spód porzeczkowy na mas. Tak uk豉damy pozosta貫 blaty ciasta. Ostatni blat u samej góry smarujemy tylko kremem.

Wierzch ostatniego ciasta (posmarowany kremem) posypujemy upra穎nymi wcze郾iej p豉tkami migdaów, a brzeg dekorujemy ca造mi migda豉mi.

Ca這嗆 wstawiamy na noc do lodówki.


Przepis (lekko przeze mnie zmieniony) pochodzi z: arabeskawaniliowa.blogspot.com


Tort migda這wo-kokosowy kolejne zdj璚ie

Notatki:
* Aby odmierzy w miar dok豉dnie 1/6 masy, w tym celu mo積a zwa篡 ca這嗆 (oczywi軼ie nie licz帷 wagi naczynia w którym wa篡my mas) i podzieli ja na sze嗆.

**Mas ó速kow powinno si ubija na parze podczas dodawania 鄉ietanki, a tak瞠 pó積iej, by ca這嗆 zg瘰tnia豉. Poniewa zale瘸這 mi, aby masa g瘰tnia豉 nieco szybciej i szczerze mówi帷 zaczyna豉m ju traci wiar w to, 瞠 w ogóle zg瘰tnieje, zamiast ubija na parze, postawi豉m j bezpo鈔ednio na palniku (na najmniejszym ogniu) i post瘼owa豉m zgodnie z dalszymi wskazówkami. Sposób jest dosy ryzykowny, bowiem mas 豉two mo積a przypali, ale u mnie zadzia豉這.



Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba g這s闚: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imi: