Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Kategoria: Ciasta
dodano

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką przepis

Jest to jedno z prostszych ciast. Zamiast śliwek z powodzeniem można wykorzystać inne owoce, należy jednak pamiętać, by nie wciskać ich do ciasta, a jedynie ułożyć na wierzchu. Ja postąpiłam dokładnie tak jak nie należy, ale o tym w przepisie. Tak, czy inaczej wyszło bardzo smaczne i bez problemu wyrosło, choć nieco inaczej (zamiast wyrosnąć pod owocami, przykryło je i wyrosło nad).
Do kruszonki dodałam nieco więcej cukru niż w oryginale, ale to dlatego, że bardzo lubię wraz z moimi współpodjadaczami słodkie kruszonki :)
Udanego wypieku!

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Składniki:
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 160 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g śliwek (mogą być także inne owoce*)

 

Na kruszonkę:

 

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła (z lodówki)
  • 100g cukru


Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką zdjęcie

Sposób przygotowania:
Przygotowanie:

Formę o wymiarach ok. 23x33 smarujemy tłuszczem i posypujemy niewielką ilością mąki pszennej.

Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek.
Składniki na kruszonkę mieszamy razem, aż do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy.

Piekarnik nagrzewamy do 175-180oC.

Ciasto:

Masło miksujemy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sól i dalej ucieramy.

Następnie wbijamy kolejno jajka, a po dodaniu każdego z nich dokładnie miksujemy masę.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy bezpośrednio do masy, po czym delikatnie, choć dokładnie mieszamy łyżką, aż całość będzie jednolitej konsystencji, bez grudek.

Masę umieszczamy w przygotowanej wcześniej formie.

Na wierzch układamy owoce, przekrojoną połówką ku górze.
(Uwaga: nie wciskamy ich do ciasta, a jedynie wykładamy na wierzch. Ja swoje śliwki powciskałam do dna, przez co ciasto wyrosło także nad nimi, przykrywając skutecznie większość śliwek).

Posypujemy kruszonką (jeśli kruszonka jest zbyt zwarta, można dodać więcej mąki. Ja ją przetarłam przez najgrubsze oczka tarki, bezpośrednio na ciasto).

Pieczemy ok. 45 min, aż wierzch się ładnie zarumieni.


Przepis pochodzi z: allewypieki.blogspot.com

Notatki:
* w przypadku owoców mrożonych, nie rozmrażamy ich lecz zamrożone obtaczamy w mące ziemniaczanej i układamy na cieście



Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 2


Komentarze:
Elli napisał(a) dnia 18-10-2013 17:19
ciasto rewelacyjne,leciutkie,aromatyczne...pol blachy zniknelo dzis u mnie w moment...dziekuje

Dodaj komentarz

Twoje imię: