Bułki na maślance

Kategoria: Pieczywo
dodano

Bułki na maślance przepis

Bułeczki te piekłam w ostatnim czasie dwukrotnie, bowiem jest to u mnie zupełnie nowy przepis, a za pierwszym razem mi przerosły (niestety w ostatnim etapie wyrastania pozostawiłam je na dłużej niż powinnam i wyrosły wielkie kulfony). Zatem za drugim razem zarezerwowałam sobie czas już tylko na bułki, tak, by nic mi nie przerwało , ani nie wydłużyło procesu wyrabiania i wyrastania ciasta. Są proste i - prawidłowo zrobione - bardzo smaczne. Ważne jednak, by trzymać się wytycznych w przepisie, bo... sami wiecie.

Buły są puszyste, ładnie wyrośnięte, mięciutkie i bardzo smaczne. Mimo to nie jest to mój ideał. Troszkę za bardzo (jak dla mnie) jest wyczuwalny smak drożdży, choć miąższ bułek jest już idealny, to jeszcze poszukuję troszkę delikatniejszego smaku.

Bułki na maślance

Składniki:
  • 120 ml mleka
  • 200 g maślanki
  • 16 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej (z tego 30 g do zrobienia rozczyny)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (o temp. Pokojowej)
  • 60 g masła (roztopić i ostudzić)


Bułki na maślance zdjęcie

Sposób przygotowania:
Mleko i maślankę podgrzewamy razem aż będą lekko ciepłe. Odstawiamy.

W osobnym naczyniu drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy odrobinę letniej maślanki z mlekiem i zasypujemy 30-stoma gramami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.

Po tym czasie mieszamy razem wyrośnięte drożdże, pozostałą część mleka i maślanki, resztę mąki (czyli pozostałe 470g), sól, jajko.

Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione i ostudzone masło. Ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 min., by wyrosło. Następnie zagniatamy ciasto (bardzo krótko) i ponownie odstawiamy na 45 min.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 lub10 części, a z każdej części formujemy kuleczkę. Uformowane bułeczki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200oC.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy makiem lub sezamem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min, aż wierzch się ładnie zarumieni.


Przepis pochodzi z: cakesfromheart.blogspot.com (wpis z 05.03.2013)


Bułki na maślance kolejne zdjęcie




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: