Paluszki z soli

Kategoria: Co¶ na z±b
dodano

Paluszki z soli przepis

Moje odkrywanie ryb, ci±g dalszy. Tym razem ponownie sola, ale w innej odsłonie. Z panierk±, smażona na głębokim tłuszczu, podana z sosem tatarskim.

Ponieważ sola przekonała mnie do siebie już dawno temu, wraz z pierwszym kęsem, to przepis ten nie czekał długo na realizację. Oto jest. Po prostu pycha!

Paluszki z soli

Składniki:
Na paluszki z soli:

  • 2 filety z soli
  • sól
  • pieprz (czarny lub ziołowy)
  • cytryna
  • bułka tarta
  • m±ka
  • 1 jajko
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy

 

Na sos:


  • 1/2 filiżanki marynowanych borowików lub podgrzybków (pokrojonych w drobn± kostkę)
  • 1/2 filiżanki obranych ogórków kiszonych (pokrojonych w drobn± kostkę)
  • 3 łyżki ¶mietany
  • 1/2 filiżanki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 2 szczypty pieprzu ziołowego (może być czarny, ¶wieżo zmielony)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku

 

 



Paluszki z soli zdjęcie

Sposób przygotowania:
Sos:

Wszystkie składniki na sos ł±czymy ze sob± i mieszamy.

Ryba:

Nagrzewamy olej (we frytkownicy lub garnku) do temp. ok. 180oC.

Filety opłukujemy i osuszamy.
Posypujemy z obu stron sol± i pieprzem, a następnie kroimy w poprzek na szerokie paski. Obtaczamy w m±ce tak, by były przykryte cienk± warstw± m±ki (nie za grubo), po czym maczamy w jajku i bułce tartej.

Smażymy z obu stron w głębokim tłuszczu przez ok.3 min.

Podajemy ciepłe wraz z sosem tatarskim. Ja dodałam do cało¶ci smażone ćwiartki ziemniaków.


Przepis (nieco zmieniony) pochodzi z: kwestiasmaku.com





Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: