Kompot truskawkowo-jabłkowy

Kategoria: Domowej roboty
dodano

Kompot truskawkowo-jabłkowy przepis

Któż z nas nie zna kompotów? Są świeże, pyszne i bardzo orzeźwiające, szczególnie te z miętą. Dla mnie jest to tak oczywisty element mojego gotowania i tak częsty, że nie myślałam do tej pory o umieszczeniu go na stronie. Ale w końcu pomyślałam "a czemu nie?!". A nuż komuś przypomnę smaki domowej spiżarni i nabierze ochoty by go ugotować...

Dla mnie najlepsze kompoty, to te zimowe, ze słoików, które zamykają cały smak i zapach letnich owoców na wiele miesięcy. Do takich teraz się przymierzam, więc może wkrótce kompotowy akcent ponownie zagości na stronie.

Kompot truskawkowo-jabłkowy

Składniki:
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 4 jabłka

 

Do smaku:

  • cukier
  • kilka listków mięty

Sposób przygotowania:
Truskawki opłukujemy i pozbawiamy szypułek. Jabłka po umyciu obieramy i kroimy na ćwiartki.
Owoce wrzucamy do garnka, zalewamy ok.2 l wody i doprowadzamy do wrzenia.

Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok.10 min. Dosładzamy do smaku.
Na koniec opłukujemy listki mięty i dodajemy do kompotu. Po ostygnięciu przelewamy do naczynie, w którym będzie podawany.

Można ozdobić kilkoma świeżymi truskawkami.




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: