Tort bezowy z truskawkami

Kategoria: Torty
dodano

Tort bezowy z truskawkami przepis

Jest słodki, jest delikatny, pachnie cudownie i ma się ochotę na dokładkę... Taki właśnie jest ten tort.
Byłam bardzo zaskoczona, że bezy udało mi się upiec bez większych problemów, bo Pavlova to raczej do powtórzenia będzie. Dodam tylko, że nawet słodycz tortu nie jest przesadna. Serek mascarpone i truskawki wspaniale wkomponowują się w smak bezy i bitej śmietany. Palce lizać!

Tort bezowy z truskawkami

Składniki:
Na trzy spody bezowe:

  • 6 białek
  • 150 g cukru kryształu
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Na masę:

 

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropek aromatu śmietankowego

 

Dodatkowo:

 

  • 500 g świeżych truskawek + kilka sztuk do dekoracji tortu

 



Tort bezowy z truskawkami zdjęcie

Sposób przygotowania:
Bezy:

Piekarnik nagrzewamy do ok. 120oC. Przygotowujemy trzy blachy, wyłożone papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy cukier kryształ i sok z cytryny. Ubijamy tak długo, aż cukier się zupełnie rozpuści.

Cukier puder i mąkę ziemniaczaną przesiewamy, po czym dodajemy do masy białkowej. Dokładnie miksujemy na małych obrotach.

Masę dzielimy na trzy równe części. Każdą z nich rozsmarowujemy na koło o średnicy ok. 22 cm na przygotowanej wcześniej blasze (jeśli zmieszczą się dwa krążki na jednej blasze, wówczas trzecia blacha będzie niepotrzebna).

Krążki bezowe wkładamy do nagrzanego piekarnika (wszystkie wykorzystane blachy na różne poziomy), pieczemy ok.30 min., po czym zmniejszamy temp. do 100oC i pieczemy dalsze 1,5h.*

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy je w środku do całkowitego ostygnięcia.

Masa i nadzienie:

Truskawki opłukujemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w plasterki.

Śmietankę (wyjętą dopiero teraz z lodówki) ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone oraz aromat śmietankowy i mieszamy łopatką, aż do połączenia wszystkich składników.

Wykonanie tortu:


Pierwszy krążek bezowy układamy na paterze lub wybranym talerzu. Na niego wykładamy 1/3 masy śmietanowo-serowej, a na to wykładamy połowę truskawek. Na wierzch kładziemy drugą bezę i ponownie smarujemy 1/3 częścią masy i wykładamy resztę truskawek. Na samą górę kładziemy ostatnią bezę i smarujemy ją pozostałą częścią masy. Na środku układamy pokrojone w plasterki lub przekrojone na pół truskawki uprzednio odłożone do dekoracji.

Tort najlepiej spożyć w ciągu pierwszych kilku godzin od wykonania, wówczas bezy są jeszcze chrupiące. Potem robią się wilgotne, choć dalej smaczne :)


Przepis (lekko przeze mnie zmodyfikowany) pochodzi z: arabeskawaniliowa.blogspot.com

Notatki:
* autorka przepisu podaje trzy metody pieczenia krążków bezowych:

  1) w temp. 120-140oC przez dwie godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach (można włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki piekarnika, by się nie zamknęły)

  2) w temp. 80-120oC przy zamkniętych drzwiczkach, również 2h

  3) Nagrzać piekarnik do 120oC, włożyć krążki, po kilku minutach obniżyć temp. do 110oC, po pół godzinie do 100oC, po godzinie do 90oC i taką zostawić już do końca pieczenia.

W moim przypadku zupełnie wystarczył sposób opisany w przepisie. Ale co piekarnik, to inaczej...



Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:
dtime_Ania napisał(a) dnia 15-08-2013 16:36
Dziękuję :)
Gosia napisał(a) dnia 15-08-2013 14:33
Wygląda pysznie!

Dodaj komentarz

Twoje imię: