Ciasto migdałowo-pomarańczowe

Kategoria: Ciasta
dodano

Ciasto migdałowo-pomarańczowe przepis

Ciasto jest bardzo wilgotne, ma delikatny migdałowy posmak.
W oryginalnym przepisie autorka proponuje inne sposoby dekoracji ciasta, więc bardziej ambitnym polecam odwołanie się do źródła lub wykorzystanie własnej pomysłowości. Ja wykorzystałam roztopioną białą czekoladę i polałam nią wierzch. Smacznego!

Ciasto migdałowo-pomarańczowe

Składniki:
  • 50g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250g płatków migdałowych (zmielić na proszek)
  • 200g cukru
  • 250g miękkiego masła
  • 1 pełna łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:
Przygotować tortownicę (średnicy ok. 21cm), wysmarować tłuszczem i wyłożyć spód i brzegi pergaminem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przesiać. Dodać zmielone migdały i cukier. Wszystko dobrze wymieszać.
W osobnej misce dokładnie zmiksować masło i skórkę z pomarańczy. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując aż powstanie jednolita masa. Dodać połowę mieszanki mąki i migdałów, dalej dokładnie mieszając. Gdy otrzymamy gładką masę dodać drugą polowę.
Całość przelać do przygotowanej uprzednio formy, wygładzić wierzch, włożyć do nagrzanego do 180oC piekarnika.

Piec ok. 45 min.

Po upieczeniu ciasto zostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Na koniec można udekorować roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.


Przepis pochodzi z: www.kwestiasmaku.com


Ciasto migdałowo-pomarańczowe kolejne zdjęcie




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: