Kruche ciasteczka z dżemem (wyciskane)

Kategoria: Muffiny i Ciasteczka
dodano

Kruche ciasteczka z dżemem (wyciskane) przepis


Jakiś czas temu wypatrzyłam na promocji wyciskacz do ciasteczek Wilton'a. Kupiłam go kożystając z okazji, ale leżał sobie tak zapomniany przez dłuższy czas w moim składziku. Ponieważ korciło mnie by go w końcu wypróbować, więc wspomagając się przepisem dorotus w końcu użyłam mój nowy nabytek. Pomysł okazał się być strzałem w dziesiątkę, ponieważ przepis jest prosty i nie wymagał ani wiele czasu, ani zbytniego kombinowania, a wyciskacz spisał się wyśmienicie, bo gęste ciasto bez trudu wychodziło tworząc ładne wiatki na blasze.

Moja starsza wersja wysłużonego już wyciskacza z tłoczkiem została użyta do nakładania dżemu i tak oto zapoczątkowałam nowy rozdział mojego pieczenia, czyli ciasteczka wyciskane, z którymi wcześniej niewiele miałam do czynienia.

Przepis zdecydowanie warty polecenia ze względu na swoją prostotę i absolutną delikatność i kruchość ciastek. Mniam!

 


Kruche ciasteczka z dżemem (wyciskane)

Składniki:
  • 220g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • ok. 3łyżki dżemu lub konfitury wiśniowej (w oryginale jest podana marmolada)


Kruche ciasteczka z dżemem (wyciskane) zdjęcie

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180oC

Mało miksujemy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy kolejno cukier, żółtka i ekstrakt z wanilii. Małymi porcjami dodajemy mąkę - pszenną i ziemniaczaną i sól.

Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję przekładamy je do rękawa cukierniczego lub wyciskacza do ciasteczek.

W obu przypadkach można użyć końcówki w kształcie gwiazdki i wyciskać ciasteczka w kształcie koła (zataczając ślimaka od środka do zewnątrz) lub - jeśli używamy wyciskacza do ciasteczek jak w moim przypadku - dobieramy końcówkę w kształcie kwiatka.

Ciasteczka wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego z nich wyciskamy zmiksowany blenderem dżem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 min.

Po upieczeniu studzimy na kratce.


Przepis zaczerpnięty z: mojewypieki.com

Notatki:
Ciasteczka można wyciskać zarówno przy użyciu rękawa cukierniczego jak i wyciskacza do ciasteczek. Opcja druga jest o wiele wygodniejsza, a naj mniej siły potrzeba w przypadku wyciskacza nie z tłoczkiem, a z "rączką", chociaż wszystkie trzy metody są jak najbardziej sprawdzone. Kwestia wygody i tego który sprzęt posiadamy.




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.18
Liczba głosów: 11


Komentarze:
Kinga napisał(a) dnia 06-12-2016 16:01
Ile sztuk wychodzi z tej proporcji?
leju napisał(a) dnia 22-03-2016 17:30
Mniam :O
jurek napisał(a) dnia 22-03-2016 16:32
Czy mozna nie uzywac maki ziemniaczanej? Please odpowiedz!!!
dtime_Ania napisał(a) dnia 27-04-2015 10:57
Dziekuje :)
tajemnicza napisał(a) dnia 17-04-2015 17:31
Wyglądają smakowicie
Ania napisał(a) dnia 05-02-2015 19:14
Lepszych nigdy nie jadłam!
magda napisał(a) dnia 01-02-2015 15:44
wygladaja przepysznie!biore sie wiec do pracy!
dtime_Ania napisał(a) dnia 08-10-2013 22:29
Bardzo się cieszę :)
Aga napisał(a) dnia 08-10-2013 15:28
Pyszne

Dodaj komentarz

Twoje imię: