Sernik Banoffee

Kategoria: Ciasta
dodano

Sernik Banoffee przepis

Sernik wyszedł bardzo oryginalny. Nie mam jeszcze dużego doświadczenia z sernikami, właściwie (podobnie jak z mięsem) dopiero odkrywam smaki i możliwości tych ciast. Ten jest dla mnie zupełnie zaskakującym połączeniem bananów i kajmaku, co w całości wcale nie dało tak słodkiego smaku, jakiego się obawiałam. Co więcej ktoś, kto za ciastami nie przepada stwierdził, że ten sernik jest smaczny, a to znak... znak, że warto spróbować ;)

Całość - pomysł i wykonanie - zaczerpnięte ze strony mojewypieki.pl


Sernik Banoffee

Składniki:
NA SPÓD:

  • 120g ciasteczek maślanych*
  • 50g masła - roztapiamy

 

MASA SEROWA (składniki powinny być w temp. pokojowej):


  • 500g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego (może być gotowy do serników)
  • 250g serka mascarpone
  • 2/3 szkl. cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka (ok.400g) masy kajmakowej/krówkowej

 

NA WIERZCH:


  • 3 banany - pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny
  • 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kostek czekolady


Sernik Banoffee zdjęcie

Sposób przygotowania:
Spód:

Biszkopty rozkruszamy (łyżką lub w malakserze) i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy.

Spód tortownicy o średnicy 21cm wykładamy papierem do pieczenia. Na to wykładamy masę biszkoptowo-masłową, wyklepujemy i wyrównujemy łyżką, po czym schładzamy w lodówce przez 30 min.

Masa serowa:

Piekarnik nagrzewamy do 170oC.

Jajka miksujemy, dodajemy cukier i znów miksujemy. Następnie małymi porcjami dodajemy ser i serek mascarpone i miksujemy tylko do momentu otrzymania jednolitej masy, bez grudek. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

Masę dzielimy na dwie części, przy czym jedna z nich powinna być o 100g lżejsza od drugiej.
Do lżejszej części dodajemy 200g masy kajmakowej (pozostały kajmak odkładamy) i miksujemy.

Na spód z ciasteczek wylewamy masę serowo-krówkową, wkładamy do nagrzanego piekarnika i od razu obniżamy temperaturę do 150oC. Pieczemy ok. 30min.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto (nie wyłączamy piekarnika) i delikatnie nakładamy masę serową. Wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika i pieczemy dalej w 150oC ok. 1h.

Po upieczeniu, drzwiczki piekarnika lekko uchylamy, a ciasto pozostawiamy w środku by ostygło. Gdy sernik już dobrze ostygnie przekładamy go do lodówki i pozostawiamy tam na kilka godzin lub na całą noc.

Wierzch:

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Schłodzony sernik przekładamy na paterę. Boki i wierzch smarujemy pozostałą częścią masy kajmakowej, na górze układamy pokrojone w plasterki banany tak, by na siebie zachodziły, a wszystko przykrywamy ubitą śmietaną. Samą górę posypujemy wiórkami czekolady i gotowe.




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: