Muszle faszerowane podgrzybkami w sosie beszamelowym

Kategoria: Coś na ząb
dodano

Muszle faszerowane podgrzybkami w sosie beszamelowym przepis

Podczas wiosennych porządków w kuchennych szafkach odnalazłam jeszcze spory zapas suszonych podgrzybków. Postanowiłam jej jakoś wykorzystać, a że w zapasie miałam również makaron-muszle, to połączenie nasunęło się samo.

Przepis znalazłam na stronce o wdzięcznej nazwie gzikpyry, z której planuję jeszcze wykorzystać przepis na zupę grzybową, bo wygląda niezwykle pysznie. Ale to za jakiś czas, bo kolejka przepisów do przygotowania jeszcze jest długa :)

Muszle faszerowane podgrzybkami w sosie beszamelowym

Składniki:
MUSZLE:
  • 12-16 muszli makaronowych (conchiglioni)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

 

NADZIENIE:

  • 10 kapeluszy podgrzybków
  • 1 nieduży por
  •  mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

SOS:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 1/2 szkl. mleka
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku


Muszle faszerowane podgrzybkami w sosie beszamelowym zdjęcie

Sposób przygotowania:
Muszle:

Podgrzybki jeśli są świeżo zebrane oczyszczamy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę.

Jeśli korzystamy z grzybów suszonych, wówczas namaczamy je przez całą noc, a następnie postępujemy podobnie, czyli płuczemy i kroimy w drobną kostkę.

Następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy ok. 10 min na średnim ogniu (należy uważać by się nie przypaliły). Po tym czasie dodajemy posiekaną cebulę i por, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż cebula się zeszkli na złoty kolor. Odstawiamy.

Makaron gotujemy ok. 12 min. w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Płuczemy.

Piekarnik nagrzewamy do 200oC, a ugotowane muszle nadziewamy grzybami.

Sos:

W naczyniu z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Nie smażymy do zarumienienia lecz zaraz po połączeniu składników dodajemy małymi porcjami mleko intensywnie mieszając, by nie powstały grudki.

W kubku roztrzepujemy żółtko z dwoma łyżkami sosu, a następnie dolewamy do sosu. Całość chwilkę gotujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Cała potrawa:
Sos wlewamy do żaroodpornego naczynia (ja użyłam formy keksówki), na wierz układamy muszle i całość zapiekamy  ok. 15min

Przepis pochodzi z: gzikipyry.pl




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: