Bułki razowe ze słonecznikiem

Kategoria: Pieczywo
dodano

Bułki razowe ze słonecznikiem przepis

Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu i jak na pieczywo dosyć szybkie do zrobienia. Nie wymagają zakwasu i smakują znakomicie.
Jedna porcja zwykle jest u mnie niewystarczająca, więc zazwyczaj przygotowuję przepis z podwójnej ilości składników, no i w końcu znalazłam zastosowanie dla mąki o tajemniczej dotąd nazwie wholemeal flour :)

Bułki razowe ze słonecznikiem

Składniki:
Składniki na ok. 6 bułek

  • 15g świeżych drożdży
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki obranych pestek słonecznika słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • troszkę ponad 1 szklankę wody
  • 1/2 szkl. obranych pestek słonecznika do posypania/obtoczenia

Sposób przygotowania:
Drożdże rozcieramy w niewielkiej ilości wody. Następnie dodajemy kolejno składniki i zagniatamy jednolite ciasto - podczas zagniatania ciasto powinno się lekko kleić.

Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, tym razem krótko. Jeśli się za bardzo klei można je lekko zwilżyć oliwą z oliwek. Formujemy wałek, dzielimy na sześć części, a z każdej formujemy bułeczkę. Górę każdej bułki obtaczamy w ziarnach słonecznika i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 min.

Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy 20-30 min.
Podczas pieczenia można pozostawić w piekarniku dolną blachę, na którą po włożeniu bułek do piekarnika nalewamy 1/3 szkl. gorącej wody, by wytworzyła się para. Wówczas skórka bułek będzie chrupiąca.

Uwaga:
Bułeczki nie będą znacząco zarumienione, więc nie należy stopnia zarumienienia traktować jako wyznacznik surowych lub upieczonych bułek.


Przepis pochodzi z: www.foodmag.pl




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: