Sernik krakowski

Kategoria: Wielkanoc
dodano


Nigdy wcześniej nie przygotowywałam i nie jadłam sernika krakowskiego. Troszkę się obawiałam ciężkiej, serowej masy (niczym ser prosto z pudełka), a tymczasem spotkało mnie bardzo miłe zaskoczenie. Ser jest delikatny i choć gęsty, to lekko słodki i trochę w smaku przypomina sernik wiedeński.

Jestem zachwycona i przyznam szczerze, że zjadłam większą część ciasta, co mi się rzadko zdarza ;) Po prostu puszysta pyszność!

Sernik krakowski

Składniki:
Ciasto:


Masa serowa:

  • 1kg mielonego twarogu (półtłustego lub tłustego)
  • 8 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 100g masła
  • 250g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat wedle upodobania
  • roztrzepane żółtko - do posmarowania pasków na wierzchu

Lukier (jeśli ktoś zechce polukrować sernik):

  • sok z całej cytryny
  • 150g cukru pudru
  • 1 białko

Sposób przygotowania:
Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, po czym zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na conajmniej godzinę.

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik  do 170oC. Wyjmujamy 2/3 ciasta (pozostałą część pozostawiamy w lodówce) i rozwałkowujemy na szerokość dużej blachy (ok. 23x33cm). Następnie wkładamy do formy wyłożonej papieremdo pieczenia, nakłówamy widelcem i pieczemy ok.15 min.

Odstawiamy.

Masa serowa:

Masło, 200g cukru i cukier waniliowy miksujemy na puszysty krem. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym żółtku, a gdy wszystkie będą już dodane wówczas dodajemy małymi porcjami zmielony ser. Masa powinna być jednolita i puszysta.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 50g cukru, mąkę ziemniaczaną i aromat (np. arakowy). Teraz można dodać także rodzynki, jeśli ktoś lubi.

Masę z białek dodajemy małymi porcjami do masy serowej i całość mieszamy mikserem na małych obrotach.

Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Pozostałe w lodówce ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i radełkiem wykrawamy paski o szer. 1cm. Z pasków układamy kratkę na masie serowej i smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem.

Całość wstawiamy do nagrzanego do 170oC piekarnika i pieczemy 50-60min.

Upieczone i ostudzone ciasto można posmarować lukrem (wszystkie składniki lukru mieszamy ze sobą dokładnie i smarujemy nimi wierzch ciasta).


Przepis pochodzi z: slodkieimpresje.blox.pl




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:
dtime_Ania napisał(a) dnia 27-12-2015 13:54
A to chochlik ortograficzny. Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam serdecznie :)
Aga napisał(a) dnia 26-12-2015 00:23
"Kłucie" przez u niekreskowane

Dodaj komentarz

Twoje imię: