Muffiny jogurtowe

Kategoria: Muffiny i Ciasteczka
dodano

Muffiny jogurtowe przepis

Babeczki jogurtowe wykorzystałam do zrobienia muffinek wielkanocnych. Są bardzo proste w wykonaniu i niezawodne. Pasują do chyba wszystkich kremów, same natomiast mają posmak tradycyjnej babki piaskowej, o bardziej mięsistym wnętrzu. Są mało wilgotne, ale nie sypkie.

Składniki:
Składniki suche:
  • 400g mąki tortowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 16g cukru waniliowego

Składniki mokre:
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. jogurtu naturalnego
  • 50g masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli


Muffiny jogurtowe zdjęcie

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Przygotowujemy formy na muffiny.

Składniki suche mieszamy razem, dodajemy kolejno składniki mokre za każdym razem dokładnie mieszając.

Napełniamy papilotki do połowy ich wysokości i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy ok.20-30 min. do suchego patyczka.

Po upieczeniu studzimy na kratce, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Przepis pochodzi z: ublizniaka.blogspot.com




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.4
Liczba głosów: 5


Komentarze:
magda napisał(a) dnia 02-04-2015 17:41
Piekłam dzisiaj muffinki z tego przepisu. dzieci w niebo wzięte, robi się szybciutko, piecze też, a znikają jeszcze szybciej. Dziękuję za przepis:)
dtime_Ania napisał(a) dnia 28-11-2014 00:01
Dziękuję :)
xosqa_ napisał(a) dnia 27-11-2014 20:10
Naprawdę pyszne, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, cieszą i wzrok i podniebienie :-) Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a znikają jeszcze szybciej! ;-) Przepis wart polecenia :-D

Dodaj komentarz

Twoje imię: