Schab w ziołach pieczony w rękawie

Kategoria: Wielkanoc
dodano


Jest to kolejny przepis mojego taty na pieczone mięso. Tym razem jest to schab, a nie szynka. Choć pieczony w rękawie, to z powodzeniem można go także upiec w folii aluminiowej, o czym w przepisie. Mięso niezawodne, dobre zarówno na zimno do kanapek, jak i na ciepło z sosem.
Gorąco polecam, bo przepis jest dość łatwy.

Schab w ziołach pieczony w rękawie

Składniki:
  • 1 -1,5kg schabu bez kości
  • sól
  • pieprz czarny
  • 4 ząbki świeżego czosnku
  • papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek (ok. 3-5 łyżek)

 



Schab w ziołach pieczony w rękawie zdjęcie

Sposób przygotowania:
Marynata:
w małym naczyniu umieszczamy zioła prowansalskie, dodajemy oliwę z oliwek i oba składniki ze sobą mieszamy. Całość powinna mieć bardzo gęstą konsystencję.*

Mięso opłukujemy, lekko osuszamy i wcieramy z obu stron przyprawy (sól, pieprz, paprykę) wraz z rozgniecionym czosnkiem. Na koniec wklepujemy marynatę, całość umieszczamy w rękawie do pieczenia - który zamykamy z obu stron - i wkładamy na kilka godzin do lodówki.**

Po tym czasie mięso wraz z rękawem wkładamy do brytfanki (nie przykrywamy). Worek nakłuwamy kilka razy z góry i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w 200oC ok.40 min, po czym odwracamy worek z mięsem na drugą stronę i pieczmy kolejne 20-40min. Mięso powinno być dobrze zarumienione z obu stron.

Jeżeli chcemy by mięso było nie tylko soczyste, ale także lekko spieczone z wierzchu, wówczas mniej więcej 10-15minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek.

Jeżeli pieczemy w folii aluminiowej, a nie w rękawie do pieczenia, wówczas dno brytfanny lekko skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem.

Notatki:
*Marynatę można zrobić mieszając oliwę z oliwek wraz ze wszystkimi przyprawami i dopiero wtedy wetrzeć ją w mięso. Ja wolę wersję sprawdzoną przez mojego tatę(podaną w przepisie) i takiej się też zawsze trzymam.

**Gdy mięso jest już przygotowane w rękawie najlepiej jest je włożyć do lodówki na całą noc, a piec dopiero na drugi dzień. Wówczas dobrze przejdzie przyprawami i będzie bardziej aromatyczne. Jeżeli jednak nie mamy tyle czasu, a schab jest potrzebny od zaraz, wówczas można go trzymać w lodówce tylko przez dwie godziny - i tak jest najczęściej w moim przypadku.



Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:
Sabi napisał(a) dnia 13-04-2017 22:23
Czy piec z termoobiegiem?
Jadzia napisał(a) dnia 24-08-2016 20:17
Pyszny! :)
Baśka napisał(a) dnia 18-06-2016 20:57
Hej, a czy mogłabym poprosić o podpowiedz odnośnie sosu? Czy to ma być ten sos co zrobi się sam z mięsa w rękawie, czy może coś trzeba kombinować na bazie tegoż co wycieknie? :-) Dzięki i pozdrawiam
maciura napisał(a) dnia 03-04-2016 15:45
uwielbiam zachlywać się tym @#$$^%
Ola napisał(a) dnia 26-03-2016 10:25
Świetny ! Serdecznie Wszystkim POLECAM :D;
Lidka napisał(a) dnia 22-03-2016 16:37
Mam pytanie czy ten schab może napierw być w solance, a potem w ziołach i pieczenie???Jeśli chodzi o folie aluminiową, to jak go zawijać???Jaką stroną???I ile piec kawałek o wadze 1,20???
Wiola napisał(a) dnia 16-03-2016 14:44
U mnie już 60 min w piekarniku a mięso nadal surowe, bardzo surowe :(
Marek napisał(a) dnia 05-01-2016 22:39
Juz się marynuje jutro do piekarnioka.
dtime_Ania napisał(a) dnia 27-12-2015 14:05
Jolanto, nie ma za co :) o_O 2012 rok ?!
Jolanta napisał(a) dnia 20-12-2015 14:54
Dzieki za przepis. Jolanta 21.12.2012r.
jola napisał(a) dnia 13-12-2015 01:35
Pyszny schabik. Polecam gorąco. Moja rodzinka się zajadała. Dziś piekę go znów :-)
Jovi napisał(a) dnia 01-12-2015 17:25
Właśnie schab wyjęłam z pieca. Jest soczysty i pachnący ziołami ! Dzięki za świetny przepis.
AgataHania napisał(a) dnia 15-11-2015 19:14
Świetny przepis. Schab wyszedł jak nigdy pyszny!! Pozdrowienia dla Taty;-)
łukasz napisał(a) dnia 13-11-2015 19:10
Ja jeszcze całymi Ząbkami czosoku naszpikowałem ten schab jutro zobaczymy ja wyszedł
dtime_Ania napisał(a) dnia 08-10-2015 15:22
Peny, rewelacja! Strasznie się cieszę, że Ci schab wyszedł. Umiliłaś mi dzień swoim komentarzem. Pozdrawiam :)
peny napisał(a) dnia 26-09-2015 15:50
Witam! Zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy ten schabik nadziewając go dodatkowo śliwkami suszonymi z tym, że trzymałam go naszykowanego jw. przez całą noc w worku i przed pieczeniem wlałam 1/2 szkl. rosołku. Otworzyłam zapięcie po wlaniu znowu zamykając piekłam w temp.200o jak w przepisie. Pieczeń WYŚMIENITA! Mięsko miękkie soczyste. Będzie u mnie w takiej wersji często! Dziękuję za przepis Tacie także i pozdrawiam:))))
dtime_Ania napisał(a) dnia 31-08-2015 21:56
Moniko, ja zwykle robię do tego schabu sos. Rzadko mi się zdarza, aby coś zostało na drugi dzień, ale jak już się zdarzy, to mięso umieszczam w sosie i odgrzewam razem z nim. Pozdrawiam.
Monika napisał(a) dnia 31-08-2015 12:12
A jak podgrzać takie mięsko np na drugi dzień żeby nie było suche?
inka napisał(a) dnia 13-03-2015 08:29
Swietny przepis. W weekend robie
aguska napisał(a) dnia 24-02-2015 11:22
Pyszny wyszedl marynowal sie calutka noc piekl sie 150` z jednej i drugiej strony po 40 minut
dtime_Ania napisał(a) dnia 05-11-2014 23:44
Ok, moze nie jestem najlepsza w robieniu zdjec, ale schab byl soczysty ;) Pozdrawiam!
oooooo napisał(a) dnia 04-11-2014 14:53
Widać, że przesuszony. Za długo pieczone!
AGNIESZKA napisał(a) dnia 13-09-2014 21:20
Ja dzis sprobowalam po raz pierwszy w zyciu i jest pyszny !!! Dziekuje - naprawde dobry przepis !
dtime_Ania napisał(a) dnia 28-08-2014 20:09
Buu, szkoda. W przepisie napisałam "wcieramy z obu stron przyprawy", ale teraz dodałam jeszcze w nawiasie jakie przyprawy, tak na zapas. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
kaska napisał(a) dnia 26-08-2014 11:41
nie napisane w opisie zeby dodac sol i zapomnialam....
bps napisał(a) dnia 20-04-2014 12:31
ja piekę z różnymi ziołami, bardzo lubię np. schab w rozmarynie, piekę w rękawie i co ważne dla mnie - to piec nie dłużej niż godzinę kilogramowy kawałek schabu (1,5 h - 1,5kg itp) bo wówczas robi się suchy
dtime_Ania napisał(a) dnia 16-04-2014 20:27
Gosiu, ja przyłączam się do Ciebie. Właśnie kończę gromadzić zapasy składników do potraw i wypieków, a od jutra zaczynam wielkie gotowanie. Uwielbiam jak w domu pachnie dobrym jedzeniem :) Wszystkiego dobrego na te Święta i mokrego, acz przyjemnego dyngusa :)
Gosia napisał(a) dnia 16-04-2014 19:26
Właśnie się zabieram za mięsa, mam schab, boczek i szynkę do zamarnowania, i boję się co wyjdzie. Szynkę włożę w solankę , schab zamarnuję jak zwykle na sucho z przyprawami swoimi z czosnkiem, a boczek też chyba coś poszukam jakiegoś przepisu, pochwalę się jak mi się uda. Pozdrawiam wszystkich na święta i życzę wyżerki.
dtime_Ania napisał(a) dnia 14-04-2014 23:39
Gosiu, ja nigdy nie dziurawię tego rękawa, gdy piekę schab. Na koniec go czasami rozcinam, ale wówczas obracasz już samo mięso, bez folii z rękawa. Mam nadzieję, że to w czymś pomogło.
Gosia napisał(a) dnia 14-04-2014 20:09
Jeżeli zrobi się dziurki w rękawie na górze, a potem trzeba odwrócić po 40 min. to tłuszcz i sok wycieknie. albo się poparzę albo będzie się potem na blasze palić. Jak to zrobić. może ktoś wytłumaczyć. Dzięki.
dtime_Ania napisał(a) dnia 23-02-2014 19:22
Trzymam kciuki. Mam nadzieję, że się udał.
beata napisał(a) dnia 23-02-2014 15:29
ja tez właśnie czekam na rezultaty pieczenia :)
dtime_Ania napisał(a) dnia 18-02-2014 16:20
Podziwiam za determinację (dla mnie to środek nocy) i ogromnie się cieszę, że wyszedł. Trochę głupio byłoby narobić rano w domu zapachów, a potem odnieść spektakularną klapę ;) Pozdrawiam!
Pawel napisał(a) dnia 16-02-2014 10:38
O 5ej rano juz go pieklem dla mojej zony naprawde rewelacja
Beti napisał(a) dnia 24-01-2014 16:37
schab trzeba piec nie 1.5 godz. a co najmniej 2.5
dtime_Ania napisał(a) dnia 03-01-2014 13:26
Dziękuję, bardzo mi miło :)
Ewa napisał(a) dnia 03-01-2014 11:15
Niebo w gębie:)
dtime_Ania napisał(a) dnia 22-12-2013 19:41
Halino, nie trzeba. Schab wkładam zawsze do rękawa surowy i przyprawiony. Pozdrawiam.
Halina napisał(a) dnia 22-12-2013 13:25
a nie obsmaża sie tego schabu przed daniem do rekawa?
dtime_Ania napisał(a) dnia 13-12-2013 19:02
Aurelio, spróbuj może schabu gotowanego. Zdjęcie do przepisu może nie jest szczególnie zachęcające, ale trudno podczas przygotowania tego dania coś zepsuć, no i wychodzi bardzo smaczne i nie jest suche. Pozdrawiam
dtime_Ania napisał(a) dnia 13-12-2013 18:57
Robercie, cieszę się, że przepis się przydał i dziękuję za komentarz
aurelia napisał(a) dnia 12-12-2013 20:19
a ja jestem stara baba i mi zawsze wychodzi suche , ciagle szukam nowych przepisow a zawsze wychodzi takie same czyli suche
Robert napisał(a) dnia 12-12-2013 10:52
Całą noc przeleżało w lodówce. Właśnie idzie w piekarnik. Napisze jak smakowło
Asia napisał(a) dnia 19-11-2013 19:56
Wyszło bardzo pyszne,mojemu mężowi tylko uszy się trzęsły HI HI HI. Super
dtime_Ania napisał(a) dnia 20-09-2013 19:32
Izo, trzymam kciuki i czekam na rezultaty :) Pozdrawiam
iza napisał(a) dnia 18-09-2013 15:06
no wlasnie skorzystalam z przepisu wlozylam wszystko do piecyka i czekam poinformuje Cie jak mi wyszlo oby dobrze do wszyscy czekaja ...pozdrawiam
AquS napisał(a) dnia 27-04-2013 12:50
:)

Dodaj komentarz

Twoje imię: