Chlebek Bułgarski

Kategoria: Pieczywo
dodano

Chlebek Bułgarski przepis

Marzec coraz bliżej i jakoś tak myśl o Wielkanocy mnie naszła. Daleko jeszcze do świąt, ale buła drożdżowa, czy ciasto upiec można zawsze. No i tak trochę by pogodzić moje smaki, nadchodzące przygotowania i uzupełnić braki w dziale "Wielkanoc" zrobiłam Chlebek Bułgarski.

Smakuje jak chałka, jest bardzo delikatny i zamiast kroić, odrywa się kawałki od całości. Świetny na śniadanko do kakaa, albo popołudniową przekąskę.

Chlebek Bułgarski

Składniki:
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 500g mąki
  • 2 jajka + 1 jajko (do rozmącenia z łyżką mleka i  posmarowania wierzchu)
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 1/2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 łyżki białego octu winnego (6%)
  • 70g masła (roztapiamy i studzimy)
  • sezam do posypania


Chlebek Bułgarski zdjęcie

Sposób przygotowania:
Formę tortownicę o śr.26cm smarujemy tłuszczem i lekko posypujemy mąką. Odstawiamy.

Zaczyn:

W małym naczyniu rozcieramy drożdże z łyżką cukru. Dodajemy odrobinę mleka i tyle mąki, by po zmieszaniu masa miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.

W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej, sól i pozostałą część cukru. Mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, ocet i wyrośnięty zaczyn.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej mąki - ciasto powinno być sprężyste, niezbyt klejące, ale też nie może być za bardzo twarde i zbite.

Z dobrze zagniecionego ciasta formujemy kulkę, wkładamy do dużej miski lekko wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do podwojenia objętości.

Po tym czasie wyjmujemy je, krótko zagniatamy, dzielimy na 16 części, a każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienki prostokąt.

Jeden z prostokątów smarujemy z wierzchu roztopionym i ostudzonym masłem i przykrywamy drugim prostokątem. Te dwa złączone prostokąty smarujemy z wierzchu masłem i przykrywamy trzecim ciastem. To trzecie też z wierzchu smarujemy i przykrywamy czwartym.

Te cztery ułożone na sobie prostokąty zwijamy w roladę. Całą czynność powtarzamy w przypadku pozostałych części ciasta, czyli robimy "kanapkę"z czterech kawałków ciasta (pomiędzy każdym powinna być warstwa rozsmarowanego, topionego masła) i zawijamy w roladę.

W ten sposób otrzymamy 4 rolady (każda z 4 kawałków ciasta nałożonych na siebie i zwiniętych). Każdą roladę kroimy na trójkąty, które układamy w przygotowanej formie - jak na zdjęciu.

Całość przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie wierzch smarujemy jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami sezamu. Owijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200oC piekarnika.

Pieczemy 20min. Następnie zdejmujemy folię, obniżamy temperaturę do 180oC i pieczemy jeszcze przez 10min. do suchego patyczka.

Tak otrzymane dwie rolady kroimy na trójkąty (jak na zdjęciu).


Przepis (nieco zmieniony) pochodzi z: oliwka.przepisy.net


Chlebek Bułgarski kolejne zdjęcie

Notatki:
Przy zawijaniu formy w folię aluminiową trzeba pamiętać, że ciasto urośnie, więc należy zostawić troszkę miejsca u góry, nie ściskając folią zbytnio blachy.



Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: