Sola w sosie cytrynowym

Kategoria: Co¶ na z±b
dodano

Sola w sosie cytrynowym przepis

Moja przygoda z rybami dopiero się tak naprawdę zaczyna. Do tej pory byłam przyzwyczajona do mintaja i to w panierce z bułki tartej i jajka. Pierwszym krokiem by zmienić nieco moje przyzwyczajenia i smaki było wypróbowanie soli. Podeszłam do tego jak do mega wyzwania, bowiem przyszło mi spróbować nowej ryby i w nowej oprawie. Ryzyko było spore, bo gdyby potrawa nie zasmakowała, to istniała duża szansa, że się zrażę na jaki¶ czas do dalszych rybnych eksperymentów, ale... rezultat przeszedł moje oczekiwania.

Sola to ryba bardzo delikatna, łagodna w smaku, a wszelkie panierki i inne atrakcje tylko zdominowałyby jej smak. Przepis jest rewelacyjny i po pierwszych próbach na stałe się wpisuje do mojego domowego menu. Zdecydowanie mój faworyt! :)

Składniki:
  • 2 filety z soli
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki m±ki
  • 6 łyżek masła
  • sok wyci¶nięty z jednej cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Sola w sosie cytrynowym zdjęcie

Sposób przygotowania:
Filety soli opłukujemy, osuszamy i posypujemy sol± i pieprzem. Obtaczamy z obu stron w m±ce i smażymy z każdej strony przez kilka minut na 3 łyżkach roztopionego masła.

Uwaga - rybę kładziemy na patelnię gdy tylko masło się roztopi, smażymy na małym ogniu, by się nie przypaliło.

Gdy ryba jest gotowa, zdejmujemy j± z patelni i odkładamy w ciepłe miejsce.

W garnuszku, lub na czystej patelni roztapiamy pozostałe masło, zdejmujemy utworzon± pianę, dodajemy sok z cytryny i natkę. Wszystko razem mieszamy, i po chwili zdejmujemy z ognia.

Solę podajemy z ugotowanymi ziemniakami obtoczonymi w koperku, rybę i ziemniaki polewamy sosem cytrynowym.

Można podawać z sałat± z sosem winegret.


Przepis (w zmienionej formie) pochodzi z: www.mojegotowanie.pl




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.94
Liczba głosów: 8


Komentarze:
Justyna napisał(a) dnia 22-03-2013 02:06
Ostatnio wypróbowałam i wyszło super!

Dodaj komentarz

Twoje imię: