Fasolka po bretońsku

Kategoria: Zupy
dodano

Fasolka po bretońsku przepis

Jeden z klasyków mojej (i z pewnością nie tylko) rodzinnej kuchni domowej. Sycąca i smaczna, a co najfajniejsze, jest kolejnym sposobem na przemycenie zdrowej porcji fasoli do diety. Smacznego ! :)

Składniki:
  • 500g fasoli jaś (może być drobniejsza)
  • 2l wody
  • 1 duża cebula
  • 300g kiełbasy
  • 200g boczku wędzonego
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 czubate łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 8 ziarenek pieprzu czarnego
  • sól

 

Zasmażka:

  • olej
  • 5 łyżek mąki pszennej


Fasolka po bretońsku zdjęcie

Sposób przygotowania:

Fasolę wsypujemy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą tak, by wody było przynajmniej 5cm ponad fasolę. Zostawiamy na noc.

 

Następnego dnia wylewamy wodę z fasoli, przepłukujemy ją i zalewamy świeżą wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok 10min. zbierając pianę, która się będzie tworzyła.

 

Gdy piana będzie się tworzyła w mniejszej ilości dodajemy boczek, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, pieprz i sól do smaku. Gotujemy dalej na małym ogniu.

 

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelnię nalewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy kiełbasę wraz z cebulą na złoty kolor.

 

Gdy fasola będzie półmiękka dodajemy podsmażoną cebulę i kiełbasę. Gotujemy aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania koniec dodajemy zasmażkę*

 

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy** i majeranek.

 

Można podawać ze świeżym pieczywem.


Notatki:

*Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i dodać mąkę. Ustawić na mały płomień i mieszać aż całość będzie miała konsystencję gęstej śmietany (w razie potrzeby można dodać troszkę więcej oleju – by było rzadsze, lub mąki – by nieco zgęstniało). Smażyć często mieszając. Gdy zasmażka będzie jasno brązowa zdjąć z ognia i ostrożnie dolewać wywar z fasoli stale mieszając (trzeba uważać by się nie poparzyć bo troszkę pryska). Rozcieńczyć w ten sposób zasmażkę aż będzie bardzo płynna i bez grudek, a następnie wlać do garnka z fasolą. Zamieszać.

 

**przed dodaniem, koncentrat należy rozcieńczyć w kubeczku wraz z wywarem z fasoli. Wymieszać dokładnie i dopiero dodać do garnka.





Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.17
Liczba głosów: 3


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: