Mini Pavlova

Kategoria: Desery
dodano

Mini Pavlova przepis

Kilka dni temu, a dokładnie na Sylwestra postanowiłam przygotować jakiś prosty deser. Nie jest bardzo czasochłonny, a do tego niezwykle prosty i nie mam z nim nigdy żadnego kłopotu.

Po świątecznych zakupach nie miałam tez za bardzo  ochoty biegać po sklepach celem skompetowania niezbędnych składników, więc po zerknięciu co może być użyteczne, padło na mini Pavlovę.

Nie musiałam też szukać przepisu, gdyż wykorzystałam ten z przygotowania bez. Wyszło prosto, słodko i pysznie :)

Mini Pavlova

Składniki:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 250g cukru
  • 250ml śmietany tortowej
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • owoce do dekoracji


Mini Pavlova zdjęcie

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy dużą blachę z piekarnika i wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 140oC.

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i sokiem z cytryny. Następnie małymi porcjami wsypujemy cukier, po dodaniu każdej porcji dokładnie wszystko miksujemy.

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyciskamy kształty przypominające kubeczek - dno i niewysokie ścianki - jak na ostatnim zdjęciu.

Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 1 - 2h*

Po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Uwaga by nie zrobił się serek :)

Do środka wystudzonych bez nakładamy bitą śmietanę, a na wierzch układamy świeże owoce.



Mini Pavlova kolejne zdjęcie

Notatki:

Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika. Czasem bezy są już gotowe po 45min, moje dopiero po 2h. Najlepiej jest po ok. 1h wyjąć jedną bezę i skosztować.





Jak oceniasz?
Srednia ocena: 3.25
Liczba głosów: 2


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: