Mini ptysie

Kategoria: Desery
dodano

Mini ptysie przepis

Przez jakiś czas krążył mi po głowie pomysł zrobienia mini ptysiów. To jeden z moich ulubionych deserów i zawsze kupowałam go w cukierni, aż postanowiłam zrobić sama. Przepisy które znalazłam na ciasto parzone i krem okazały się strzałem w dziesiątkę. Krem wyszedł delikatny i nie przypalał mi się tak jak tez z przepisu na eklerki. Ciasto natomiast wyrosło pięknie, tworząc bańkę z dużą ilością miejsca w środku -  na krem :) Najlepsze były drugiego dnia po przygotowaniu, gdy zrobiły się mięciutkie (a nie chrupiące), takie, jakie lubię najbardziej :)

Mini ptysie

Składniki:

Przepis na 26 sztuk.

 

CIASTO:

 

  • 80ml wody
  • 100ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 75g masła – zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 100g mąki pszennej
  • 3 jajka – o temp. pokojowej

 

KREM PATISSIERE:

 

  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1/2 szkl. mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła – o temp. pokojowej
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:
PTYSIE:

W średnim garnku umieszczamy: wodę, mleko, sól, cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na mały. Dodajemy mąkę i mieszamy wszystkie składniki (ok. 3 min.) aż powstanie gładka, jednolita masa, która podczas mieszania będzie się odklejała z łatwością od garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Piekarnik nagrzewamy do 200oC.

 

Gdy masa trochę ostygnie dodajemy kolejno jajka, a po dodaniu każdego, masę dokładnie mieszamy (można miksować na małych obrotach, końcówkami do ciasta drożdżowego).

 

Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy kształty nieco mniejsze niż piłeczka pingpongowa.

 

Pieczemy ok. 10-15 min.

 

KREM PATISSIERE (najlepszy z przetestowanych przeze mnie):


Żółtka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy do czasu aż masa będzie jednolita (ubijamy 3-5 minut). Na koniec dodajemy przesianą mąkę i wszystko razem mieszamy.

 

W między czasie doprowadzamy mleko do wrzenia.

 

Gorące mleko wlewamy małym strumieniem do masy żółtkowej i dokładnie mieszamy.

Całość zagotowujemy i od momentu gdy zacznie wrzeć, gotujemy ok.2-3 min.

 

Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia (należy dokładnie przykryć, by nie utworzył się kożuch).

 

Gdy masa będzie chłodna dodajemy łyżkę masła i łyżeczkę ekstraktu z wanilii – krótko i na małych obrotach miksujemy całość.

 

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania lub z tylką z małym otworkiem i wypełniamy środek każdego ptysia.

 

 

Przepis na ciasto pochodzi z: aliner.blox.pl (wpis z 01 sty. 2012)

Przepis na krem pattisiere (za książką Julii Child) z: ziolkowkuchni.blogspot.com (wpis z 10 sier. 2012)


Notatki:
Ciasto lepiej potrzymać odrobinkę dłużej w piekarniku, niż wyjąć za wcześnie, bo szybko opada i nie można go potem odratować. Gdy jest dobrze upieczone, zachowa swój kształt.



Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: