Orzo ze squashem

Kategoria: Coś na ząb
dodano

Orzo ze squashem przepis

Jest to danie, dzięki któremu odkryłam nieznane mi dotąd warzywo, pod ciekawie brzmiącą nazwą - squash. Co więcej, po raz pierwszy miałam także okazję wykorzystać makaron zwany orzo.
Jest to przepis z kategorii tych, dzięki którym poznaję zupełnie nowe smaki, a także te dobrze już znane odkrywam na nowo, w nowej odsłonie.
Orzo ze squashem

Składniki:
  •     3/4 szklanki makaronu orzo*
  •     1,5 łyżki masła (22g)
  •     1,5 łyżki oliwy z oliwek
  •     pół cebuli – drobno posiekać
  •     1 średnia cukinia – pokrojona w kostkę (ok.1cm)
  •     1 średni żółty squash – obrany i pokrojiny w kostkę (ok.1cm)**
  •     ok. 0,5 łyżeczki soli
  •     ok. 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu (jak zwykle użyłam ziołowego :) )
  •     1/3 szkl. migdałów w skórce - posiekać
  •     ok.1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  •     3-4 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
  •     ok. 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny


Orzo ze squashem zdjęcie

Sposób przygotowania:
Orzo wrzucamy do gotującej, osolonej wody. Gotujemy ok. 15min – aż będzie al dente.

Po ugotowaniu odcedzamy.

Podczas gotowania orzo prażymy migdały na suchej patelni ok.5 min, często mieszając, by się nie przypaliły.

Gdy migdały i orzo są gotowe, w średnim garnku, na małym ogniu podgrzewamy masło i oliwę z oliwek, aż do zniknięcia piany (trzeba przemieszać). Wrzucamy cebulę i podsmażamy do złotego koloru. Dodajemy pokrojonego squasch'a i cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem. (Jeżeli ktoś używa kostek rosołowych, można je wrzucić teraz).

Gotujemy wszystko ok.5 min. małym ogniu raz po raz mieszając, po czym przykrywamy i dusimy tak do czasu aż warzywa będą miękkie. Trzeba pamiętać, by co jakiś czas przemieszać, by się nie przypaliło.

Na koniec doprawiamy pietruszką, bazylią i sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia, dodajemy migdały i mieszamy.

Podawać ciepłe. Można podać wraz z podsmażaną i doprawioną piersią z kurczaka (pierś z kurczaka należy wówczas przygotować podobnie jak do sałatki).


Przepis w nieco zmienionej formie pochodzi z: newcookontheblock.wordpress.com (wpis z 28 czerwca 2010)



Orzo ze squashem kolejne zdjęcie

Notatki:
* Orzo jest to typ makaronu, który wygląda jak ziarenka ryżu. Można go kupić pod nazwą "Orzo" a także jako makaron w kształcie ryżu - firmy Czarnecki.

**Squash to warzywo bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Kanadzie...
Jest kilka odmian squasha, ta, którą ja zastosowałam czasem jest używana jako alternatywa ziemniaków do obiadu i w wielu innych wersjach. Ma smak lekko słodki, a konsystencję nieco podobną do cukinii. Dopiero odkrywam to warzywo, więc jeszcze wiele przede mną :)



Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.43
Liczba głosów: 7


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: