Pavlova

Kategoria: Torty
dodano

Pavlova przepis
Niedawno był mój debiut bezowy. Tym razem postanowiłam zrobić bezę w wersji max. I wyszła rewelacyjnie.

Miałam duże obawy, że będzie za słodka - bo beza, bo bita śmietana...  Po pierwszym kęsie byłam mile zaskoczona i choć nie jestem wielką fanką bez, ta wersja stała się absolutnie moją ulubioną. Chrupiący wierzch, delikatny środek i doskonale wkomponowane smakiem owoce. Genialne ! :)
Pavlova

Składniki:
  •     4 jajka
  •     230g drobnego cukru
  •     4 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej
  •     1,5 łyżeczki octu winnego
  •     1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

 Ponad to:

  •     600ml śmietanki tortowej
  •     3-4 łyżki cukru pudru
  •     świeże owoce*

Sposób przygotowania:
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim okrąg o średnicy ok.23 cm.

Piekarnik nagrzać do 130oC.

Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać małymi porcjami cukier (najlepiej po jednej łyżce) i dalej ubijać. Gdy cały cukier jest ubity wraz z białkami, dodać mąkę kukurydzianą, ekstrakt waniliowy i ocet (po dodaniu każdego składnika masę należy dokładnie zmiksować).

Masę wyłożyć na przygotowanym papierze do pieczenia. Uformować łopatką/łyżką koło o średnicy uprzednio narysowanej, a w środku koła zrobić nieduże zgłębienie (dołek) – będzie to miejsce na bitą śmietanę i owoce.

Piec ok. 50 min** Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, a bezę pozostawić w środku do ostygnięcia.

Gdy beza wystygnie, ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (należy uważać, by śmietana się nie ścięła). Wyłożyć ją na środek bezy i rozsmarować po całym wgłębieniu. Wierzch udekorować owocami.


Przepis pochodzi z: ultimatefoodies.com (tytuł przepisu: Pavlova; zamieszczony przez: Lindsay)


Pavlova kolejne zdjęcie

Notatki:
*wykorzystałam maliny i borówki amerykańskie

**piekłam nieco dłużej, gdyż po tym czasie wierzch był twardy, natomiast w środku była jeszcze zupełnie mokra i niewyrośnięta masa.

Uwaga: bitą śmietanę i owoce najlepiej jest wyłożyć tuż przed podaniem



Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: