Miodownik

Kategoria: Ciasta
dodano

Miodownik przepis

Miodownik to dla mnie zupełnie nowy typ ciasta. Nie jest zbyt słodki, choć przekładany, smakuje ni to jak piernik, ni jak kaszka manna. Dziwny, dość zbity placek przełożony kremem. Ot nowość.

Wiem, że wielu osobom kojarzy się z wypiekiem z dzieciństwa, dla mnie jednak był zupełnie nowym doznaniem smakowym. Po pierwszym kawałku nie bardzo wiedziałam co o nim myśleć i z obawą czy w ogóle wyszedł taki jak powinien, zwróciłam się do serdecznej koleżanki z prośbą o opinię. Wyrok brzmiał pozytywnie i - jeśli wierzyć na słowo - był bardzo smaczny.

Nie mam wyjścia i Ci wierzę B. I Tobie dedykuję ten przepis :)

Miodownik

Składniki:
CIASTO:
  • 3 i 3/4 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 125g masła
  • 3 jajka 100g płynnego miodu

MASA:
  • 1/2 l mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 250g masła
  • 3/4 szkl. cukru pudru hebatniki lub czekolada do posypania wierzchu
  • powidła śliwkowe* (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180oC. Przygotować formę 23x33cm.

CIASTO:

Mąkę mieszamy razem z sodą i cukrem pudrem. Dodajemy masło i najpierw kroimy je nożem na małe kawałki, a następnie zagniatamy ręką. Dodajemy jajka i miód i całość zagniatamy aż do uzyskania gładkiej masy. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

 

Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery równe części. Każdą część wałkujemy osobno na papierze do pieczenia tak, by powstał cienki placek kształtem zbliżony do blachy 23x33cm. Podczas wałkowania można troszkę posypywać ciasto mąką, by się nie kleiło. Dobrze rozwałkowany placek przekładamy wraz z papierem do pieczenia do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

 

Pieczemy przez 10-12min. Po tym czasie wyjmujemy, chwilkę czekamy aż ostygnie, po czym przekładamy placek wraz z papierem na kratkę do studzenia.

Tak postępujemy z każdą częścią ciasta - wałkujemy na papierze, przekładamy do formy, pieczemy, wyciągamy, studzimy.

 

MASA:

Z 0,5l mleka odlewamy pół kubka, a pozostałą część wlewamy do garnka i zagotowujemy na małym ogniu. Do mleka w kubku dodajemy kaszę manną intensywnie mieszając by nie zrobiły się grudki. Gdy mleko w garnku zaczyna się gotować wlewamy kaszę z kubka i mieszamy uważając by nie zrobiły się grudki. Gotujemy całość jeszcze chwilkę stale mieszając. Następnie przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.

 

W osobnym naczyniu ucieramy masło na puszystą masę. Do masła dodajemy cukier puder małymi porcjami stale ucierając. Gdy uzyskamy puszystą masę zaczynamy dodawać po jednej łyżce ostudzonej kaszy manny. Kaszę dodajemy stopniowo cały czas miksując.

Wszystkie placki układamy z powrotem w formie za każdym razem smarując każdy placek u góry masą. Wierzch ciasta można posypać rozkruszonymi herbatnikami, ja posypałam je czekoladą.



Przepis pochodzi z: violiskowegotowanie.blogspot.com (wpis z 10 stycznia 2012)




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.66
Liczba głosów: 127


Komentarze:
ania napisał(a) dnia 25-01-2015 12:22
Dziękuje za wspaniały przepis uwielbiam to ciasto.
Alicja napisał(a) dnia 03-07-2014 08:43
Dziękuję za przepis. Znam smak tego PRZEPYSZNEGO ciasta z lat 70 ale mi zaginął. Cieszę sie, że udało mi się go tutaj odnaleźć. Pozdrawiam. Alicja

Dodaj komentarz

Twoje imię: