Kruche ciasto z powidłami

Kategoria: Ciasta
dodano

Kruche ciasto z powidłami przepis

Ciasto jest kruche, delikatne, o lekko kwaśnym smaku który znakomicie uzupełnia bezowa pianka. Wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu, za to dosyć sycące.

Kruche ciasto z powidłami

Składniki:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka (oddzielone żółtka od białek)
  • 1 czubata łyżka cukru (dodajemy do ciasta)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śmietana 18% - ok 3 łyżeczek
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 szkl. cukru (dodajemy do białek)
  • 2 małe słoiki powideł śliwkowych lub dżemu pożeczkowego
  • 3 krople olejku arakowego

forma do pieczenia: forma na tartę śr. 30 cm lub forma prostokątna 33x20cm

Kruche ciasto z powidłami zdjęcie

Sposób przygotowania:
Zagnieść na gładkie ciasto: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, margarynę, żółtka, cukier, śmietanę i olejek arakowy. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie można dodać nieco więcej śmietany.

Dobrze zagniecione ciasto dzielimy na 3 części: dużą, średnią i najmniejszą.
Do średniej części dodajemy kakao i ponownie dokładnie zagniatamy.

Część najmniejszą i kakaową owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Największą natomiast rozwałkowujemy na koło średnicy nieco większej niż forma.
Przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 200oC na złoty kolor (ok. 20-30 min).

Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż ciasto ostygnie.
Na upieczony letni placek wykładamy powidła/dżem. Na wierzch ścieramy na tarce (na największych oczkach) ciasto kakaowe.

W osobnym naczyniu ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i wykładamy je na posypaną kakaową część ciasta. Na wierzch ścieramy na tarce ostatnią, białą część ciasta i ponownie wkładamy do piekarnika.

Pieczemy w 200oC ok. 50 min, do czasu aż ciasto u góry ładnie się zarumieni.


Przepis pochodzi z: rodzinnego zeszytu z przepisami.




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 3.08
Liczba głosów: 248


Komentarze:
dtime_Ania napisał(a) dnia 27-04-2015 11:00
Wydaje mi sie, ze dlugosc pieczenia jest zalezna od piekarnika. W najblizszym czasie mam nadzieje wprowadzic niewielkie zmiany do przepisu (by pianka bezowa nie byla taka klapnieta) i moze jakies lepsze zdjecia, no ale na razie czasu brak. Pozdrawiam!
MOnika napisał(a) dnia 19-04-2015 13:58
Ciasto pyszne, tylko że ja piekę krócej i też jest OK

Dodaj komentarz

Twoje imię: