Pieczone udka z kurczaka

Kategoria: Coś na ząb
dodano

Pieczone udka z kurczaka przepis

Kurczak, mimo, że pieczony bez przykrycia nie jest suchy, a apetycznie wilgotny. Jest bardzo aromatyczny, a jak mamy dobry piekarnik, to i skórka wyjdzie bardziej chrupiąca.
Swego czasu męczyłam się ze swoim gazowym piekarnikiem, ale stwierdziłam, że przepis jest wart, by go powtórzyć i co jakiś czas do niego wracam.

Teraz gdy po przeprowadzce mam już porządny piekarnik stwierdzam, że udka nie tylko są lepiej wypieczone, ale i skórka przyjemnie chrupiąca, a środek nadal nie jest suchy.

Pieczone udka z kurczaka

Składniki:
  • udka/podudzia z kurczaka

Przyprawy:
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • imbir
  • czosnek
  • oregano
  • papryka ostra
  • natka pietruszki (posiekana)
  • tymianek
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • olej


Pieczone udka z kurczaka zdjęcie

Sposób przygotowania:
Podudzia opłukujemy pod wodą. delikatnie naciągamy skórkę by przykryła całe mięso i wcieramy przyprawy. Całość owijamy folią aluminiową i zostawiamy w lodówce na przynajmniej 1 godz.

Po tym czasie wyjmujemy, układamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, którego dno lekko polewamy olejem (nie za dużo).

Całość posypujemy posiekaną cebulką i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.

Pieczemy w 180-200oC przez 2,5h* (ja piekę bez przykrycia).

Podczas pieczenia co jakiś czas podlewamy wodą i obracamy mięso na drugą stronę by nie przywarło i było upieczone z obu stron.


Przepis pochodzi z: moja własna kombinacja, całkiem zresztą udana, jak sądzę ;)


Pieczone udka z kurczaka kolejne zdjęcie

Notatki:
*Czas pieczenia jest zależny od piekarnika i indywidualnych upodobań. Ja mam bardzo słaby piekarnik gazowy, więc by mięso się ładnie przyrumieniło, trochę muszę poczekać, ale sądzę, że przy innych piekarnikach może się to skrócić. Należy obserwować stopień zarumienienia mięsa i to jest chyba najlepsza recepta.



Jak oceniasz?
Srednia ocena: 3.23
Liczba głosów: 11


Komentarze:
Luiza napisał(a) dnia 06-05-2017 10:53
Jak będziesz sikała na Natkę, to może się obrazić!
REALNAMENICKNAME napisał(a) dnia 10-04-2017 09:54
Proste, szybkie ale elegancko wygladajace danie. Pieczone udka z kurczaka doskonale wpasuja sie na nasz imprezowy st l.
REALNAMENICKNAME napisał(a) dnia 08-03-2017 20:46
Udko kurczaka moїna upiec. Warto zamarynowaж wcze¶niej. Moїna je wytrybowaж i faszerowaж. Na udku moїna ugotowaж wywar. Sprawdzone przepisy na udka kurczaka.
AGA napisał(a) dnia 18-02-2017 21:12
przepis jest super tylko zamiast oliwy dałam smalec i polewałam zrobionym przez siebie rosołkiem lekko pikantnym.PYCHA
TOMEK napisał(a) dnia 28-11-2016 12:52
SUPER KOMENTARZE I PORADY.......MOŻNA SKORZYSTAĆ I DOBRZE....ZABAWIĆ... POZDRAWIAM...
REALNAMENICKNAME napisał(a) dnia 28-07-2016 20:14
Proste i szybkie danie z kurczaka, czyli tradycyjne pieczone udka kurczaka . Przygotowalam marynate z dodatkiem miodu, dzieki czemu skorka na udkach apetycznie sie rumieni. Takie zamarynowane udka mozecie tez przygotowac na grillu, jesli macie ochote. Do pieczonych udek kurczaka proponuje podac kasze gryczana lub frytki .
dtime_Ania napisał(a) dnia 20-02-2016 11:22
Stefanie, przypraw według smaku. Jedni lubią więcej inni mniej, więc nie pisałam dokładnie. Ja dodaję każdą przyprawę w takiej ilości, by każde udko było równomiernie obsypane z obu stron na całej swojej długości. Serdecznie pozdrawiam.
stefan napisał(a) dnia 12-02-2016 13:35
A ile tych przypraw sypac ?
Franek napisał(a) dnia 13-09-2015 20:05
Ula, to zależy jak bardzo lubisz "aromat" sików".
dtime_Ania napisał(a) dnia 29-05-2015 21:58
Owszem, 2,5 godziny (i zęby mam w świetnym stanie :) ). A tak serio, nie każdy piekarnik ma termoobieg. Druga sprawa, że pieczenie z włączonym termoobiegiem wysusza potrawę, a moje udka są w środku dobrze upieczone, ale nadal soczyste, tylko z wierzchu bardziej chrupiące. Poza tym to się nie czepiam, bo każdy ma swoje gusta i guściki - jak Ci pasuje 45 minut, to dla mnie może być 45 min. Byle po zjedzeniu z satysfakcją powiedzieć "ależ mi to smakowało!". Pozdrawiam ciepło.
Antonina napisał(a) dnia 24-05-2015 10:06
2,5 godziny ????? Chyba nie masz zębów. Pyszne marynowane udka pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180' 55 do 65 minut. Smacznego.
dtime_Ania napisał(a) dnia 18-05-2014 20:22
Kasiu, szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam, ale wydaje mi się, że wówczas skórka nie będzie już tak spieczona i lekko chrupiąc. Jeśli się zdecydujesz je upiec w rękawie, daj znać jak wyszły - jestem bardzo ciekawa efektów :) Pozdrawiam.
Kasia napisał(a) dnia 18-05-2014 10:57
Mozna te udka zrobic w rekawie? :)
kamil napisał(a) dnia 04-01-2014 13:23
nie
dtime_Ania napisał(a) dnia 22-12-2013 19:35
Witaj Wiktorze. Przepraszam, że tak późno odpisuję, ale może jeszcze wskazówki okażą się pomocne. Do brytfanki nalewamy oleju tyle, by lekko przykrył dno. Wodę dolewamy dopiero podczas pieczenia udek, i tylko wówczas, gdy np. podczas obracania ich na drugą stronę zauważysz, że zaczynają przywierać. Dolewamy wówczas tylko tyle, by było jej ok. 0,5 cm od dna lub nawet mniej. Co do piekarnika: można włączyć grzanie z góry i termoobieg, lub grzanie z góry i dołu, lub samej góry. W trzech przypadkach powinny wyjść ok.Pozdrawiam
Wiktor napisał(a) dnia 22-12-2013 11:29
Witam wlasnie zamarynowalem mieso. Szykuje sie do pieczenia i tak mam kilka pytan... Na samym poczatku ile ma byc tej wody(Tak zeby przykrylo udka) ? Ile oleju? 180-200 stopni dobra spoko ale jaka funkcje ustawic na piekarniku: termoobieg,termoobieg z dolnym z gornym podgrzewaniem, zwykla funkcja z dolnym podgrzewaniem czy z obu stron?? Pomoze ktos:)
dtime_Ania napisał(a) dnia 09-12-2013 19:47
Kasiu, udka pieczemy w brytfance bez folii aluminiowej.
kasia napisał(a) dnia 09-12-2013 19:25
czy to mieso to pieczemy w tej folii?
dtime_Ania napisał(a) dnia 27-07-2013 22:27
Dominiko, nie, ponieważ jak wkładam udka do piekarnika, to po jakimś czasie podlewam je troszkę wodą. Zanim to zrobię, cebulka lekko się rumieni, ale nie przypala. Poza tym cebula w piekarniku nie smaży się tak, jak na patelni, więc i ta zarumieniona z czasem zaczyna bardziej wysychać niż się przypalać, chyba, że zamiast leżeć na kurczaku powpada mi gdzieś obok na brytfankę. Ale przyznam, że nie zdarzyło mi się jeszcze przypalić samej cebuli podczas pieczenia udek, choć nie specjalnie często zaglądam do kurczaka jak się piecze. (Za to przypaliłam kiedyś całość, ale ciii ;) )
Dominika napisał(a) dnia 27-07-2013 18:34
a cebulka sie nie przypieka za mocno? Pozdrawiam
dtime_Ania napisał(a) dnia 15-07-2013 16:46
Ale co "nie tak grubo" ?
jagna napisał(a) dnia 15-07-2013 15:02
Nie tak grubo
dtime_Ania napisał(a) dnia 06-03-2013 11:44
billi, myślę, że to przede wszystkim zależy od piekarnika. Ja obecnie mam piekarnik elektryczny i piekę w nim 2,5h - wychodzą dokładnie takie jak na zdjęciu. Trzeba jednak pamiętać, by je kilka razy podczas pieczenia odwrócić na drugą stronę, a w razie potrzeby troszkę podlać wodą, wówczas są soczyste w środku i apetycznie spieczone na zewnątrz. Zawsze można wyjąć wcześniej, jeśli stwierdzisz, że już są wystarczająco zarumienione. Pozdrawiam :)
billi napisał(a) dnia 02-03-2013 12:33
2,5 godziny to chyba węgiel będzie;)
dtime_Ania napisał(a) dnia 31-01-2013 11:20
Ula, dzięki za komentarz! Już poprawiłam :D
Ula napisał(a) dnia 30-01-2013 09:20
A mocno trzeba tą natkę posikać? :)

Dodaj komentarz

Twoje imię: