Rolady

Kategoria: Boże Narodzenie
dodano

Rolady przepis
Jedno z najbradziej rozpoznawalnych śląskich dań. Doskonałym uzupełnieniem są kluski śląskie i modra kapusta. Danie znane także w innych regionach pod nazwą zrazy wołowe. Popularne, a przede wszystkim bardzo smaczne :)

Rolady

Składniki:
  • 4 płaty udźca wołowego
  • musztarda stołowa
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 1 kawałek dobrej kiełbasy
  • 8 szpilek do rolad
  • olej
  • bulion
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarenkach
  • sól
  • liść laurowy
  • chili
  • kolendra
  • gałka muszkatołowa
  • słodka papryka mielona
  • czosnek granulowany


Rolady zdjęcie

Sposób przygotowania:
Cebulkę, ogórki i kiełbasę pokroić na cienkie paseczki i odłożyć na talerzyk.

Mięso opłukać i rozbić na cienkie plastry. Posmarować z wierzchu musztardą. Z brzegu położyć kilka pasków cebuli, dwa kawałki ogórka i kiełbasy.

Roladę zwinąć, na końcu spinając szpilką do rolad. Posypać z obu stron przyprawami. Pozostałą cebulkę posiekać i włożyć do brytfanny. Do cebulki dołożyć rolady i delikatnie obsmażyć z obu stron. Następnie zalać bulionem, tak by je lekko przykrył. Dodać liście laurowe pieprz w ziarenkach i ziele angielskie. Dusić aż mięso będzie miękkie.

Na koniec wyjmujemy mięso i odkładamy na talerzyk.
Do kubka nalewamy do połowy letnią wodę, dodajemy 3 łyżeczki mąki pszennej, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej i porządnie mieszamy. Do kubeczka dolewamy wrzący wywar z rolad i intensywnie mieszając dolewamy zawartość kubka do brytfanny (można dodać śmietanę uprzednio ją hartując).

Gdy sos będzie gęsty wkładamy spowrotem rolady i jeszcze chwilkę podgotowujemy.

Podawać z kluskami śląskimi i surówką.


Przepis pochodzi z: rodzinnego zeszytu z przepisami.


Rolady kolejne zdjęcie




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4
Liczba głosów: 2


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: