Strucla makowa II

Kategoria: Boże Narodzenie
dodano

Strucla makowa II przepis

Bardzo smaczna i stosunkowo łatwa strucla. Zwykle jestem sceptycznie nastawiona do wypieków z gazet i książeczek, ale tym razem jestem miło zaskoczona i z pewnością zachęciło mnie to do wypróbowania innych przepisów z tej serii.


Strucla makowa II

Składniki:
  • 1/4 szkl. oleju
  • 50g świeżych drożdży
  • 100g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 całe jajko
  • szklanka mleka
  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • 1 puszka masy makowej z bakaliami
  • roztrzepane białko

Kruszonka:


Strucla makowa II zdjęcie

Sposób przygotowania:

Masło stopić i ostudzić. 

Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać połową cukru pudru i rozgnieść. Dodać olej, żółtka, jajko i dokładnie wymieszać.

Następnie dolać lekko podgrzane mleko, mąkę, sól, pozostały cukier puder i wyrobić ciasto. Dodać stopione masło i jeszcze raz zagnieść. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki, by ciasto nie było zbyt klejące i dało się zagniatać (trzeba jednak uważać by nie przesadzić z ilością mąki, bo w przeciwnym razie wyjdzie nam "gniot").

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Po tym czasie zagnieść ponownie.


Ciasto podzielić na dwie części, a każdą z nich rozwałkować na prostokąt o długości formy. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i rozsmarować masę makową (pół puszki na jeden prostokąt).

Delikatnie zwijać smarując ciasto białkiem. Brzegi ciasta skleić. Taki wałek przekroić na pół pozostawiając 1/6 ciasta nieprzekrojoną. Rozkrojone części zapleść w "warkocz". Na koniec rozkroić pozostałą część ciasta i dokończyć zaplatanie.

Obie strucle umieścić delikatnie w prostokątnej formie tak, aby były przedzielone papierem. Można też piec w dwóch osobnych keksówkach lub okrągłej formie z "kominem".

 

Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.

Rozgrzać piekarnik do 180oC.

Składniki kruszonki zmieszać ze sobą i rozkruszyć w palcach. Wierzch każdej strucli posmarować białkiem i posypać kruszonką. 

Włożyć do nagrzanego piekarnika i przez ok. 60min.
Na koniec sprawdzić patyczkiem, czy w środku są dobrze upieczone.

Jeśli z wierzchu bardzo się przyrumieniły, a środek wymaga dopieczenia można owinąć szczelnie całą formę folią aluminiową i podpiec tak jeszcze, aż środek się dobrze upiecze.



Źródło przepisu: książeczka pt: "Serniki, makowce, szarlotki" Janiny Kaczorek (nr.12/2011; indeks 352985; str.54-55)



Strucla makowa II kolejne zdjęcie




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.86
Liczba głosów: 7


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: