Bardzo prosta strucla makowa

Kategoria: Boże Narodzenie
dodano

Bardzo prosta strucla makowa przepis
Sprawdzona, niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu strucla. Zawsze ciasto robię wieczorem, a rano w klika minut dokańczam. Jest to chyba jedyny wypiek, który zajmuje mi na święta najmniej czasu i do tego efekt jest pyszny.
Oczywiście masę można zrobić samemu, ale w ferworze świątecznych przygotowań na tym jedynym cieście oszczędzam czas i wysiłek.
Doświadczenie pokazało też, że im mniej miejsca zostawię pomiędzy ciastem a pergaminem (ważne, by miało nieco miejsca do wyrośnięcia), tym większe szanse, że podczas pieczenia strucla nie pęknie.

Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 margaryna
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 30g świeżych drożdży
  • puszka masy makowej z bakaliami


Bardzo prosta strucla makowa zdjęcie

Sposób przygotowania:
Drożdże zasypać cukrem i rozgnieść.

Mąkę wsypać do misy. Dodać pozostałe składniki (łącznie z drożdżami) i zagnieść.

Gdy ciasto nie będzie już takie sypkie wyłożyć na stolnicę i ugniatać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki.

 Rano ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Rozsmarować pół puszki masy makowej na jednym prostokącie. Zawinąć w rulon, który należy owinąć pergaminem niezbyt ciasno (do środka pomiędzy ciasto, a papier powinno się móc wcisnąć rękę).

Ułożyć oba rulony obok siebie na blasze i wstawić do piekarnika.

Piec ok. 50min w 200oC.


Przepis pochodzi z : wielkiezarcie.com (autor: baby)




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: